19 de maig de 2024
Ràdio Manlleu

Per què els estats dels petrodòlars inverteixen en l’esport europeu?

Entrevista al periodista i professor de Comunicació i Esport, Xavier Ginesta

elter.net 29 d'abril de 2024 a les 10:41
Qatar inverteix des de fa anys en el PSG de futbol
El professor d’economia de la Universitat de Georgetown, Ibrahim Ouweiss, va encunyar el 1973 el terme “petrodòlar”. Pretenia explicar com s’enriquien els països membres de l'Organització de Països Exportadors de Petroli, coneguda com a OPEP, utilitzant el dòlar com una mena de divisa internacional.
 
Els països situats al Golf Pèrsic, en els últims anys han aterrat a Europa amb inversions multimilionàries al món de l’esport (comprant clubs de futbol o amb patrocinis, per exemple), invertint en temes immobiliaris o, més recentment, interessant-se per adquirir accions de companyies energètiques estratègiques o de mobilitat.
 
Podeu saber més detalls sobre aquest tema, en l’entrevista que va realitzar el programa de Ràdio Manlleu ‘l’Eriçó i la Guineu’, a Xavier Ginesta doctor en Comunicació i Periodisme i professor titulat del Departament de Comunicació de la UVIC-UCC.


 
Per posar alguns exemples de les inversions multimilionàries dels països del Golf Pèrsic a Europa, es calcula que els petrodòlars han invertit uns 16 mil milions d'euros a les principals empreses d’Espanya.
  • Qatar, a banda d’una etapa que va patrocinar el FC Barcelona, és present a una empresa com Iberdrola. També d’una part del Grup Prisa de comunicació, d’El Corte Inglés, una quarta part de la immobiliària Colonial o del grup hispanobritànic IAG.
  • Els Emirats Àrabs participen del pastís de grans empreses espanyoles com Enagàs o són majoritaris a l’accionariat de l’energètica Cepsa.
  • L’última gran inversió controvertida l’ha protagonitzada l’Aràbia Saudita amb l’adquisició d’una part de Telefónica, que ha obligat el govern espanyol a mobilitzar-se per protegir una de les empreses més importants del país.
Una de les raons lògiques per entendre aquesta diversificació d’inversions dels països del golf rics en petroli és que el recurs és finit. Que el petroli s’acabarà algun dia, vaja. A més, Europa treballa per reduir la petjada ecològica i en especial la reducció dels combustibles fòssils del carbó i el petroli. Això els restarà poder perquè Europa n’és un client important.