14 de juliol de 2024
Tecnologia

Atenea, el projecte que apropa la tecnologia als majors de 65 anys arriba a Manlleu

Es disposarà d'uns 100 dispositius que es lliuraran als interessats a formar part de la prova pilot

elter.net 2 de juliol de 2024 a les 10:22
L'eina, que interactua per veu, està pensada per resoldre les necessitats de persones grans | Freepik
El projecte Atenea és una prova pilot d’innovació tecnològica que comptarà amb la participació de 500 persones majors de 65 anys. Té l’objectiu de facilitar l’accés tecnològic, superar les bretxes digitals i millorar el benestar personal d’aquest col·lectiu garantint que cap persona gran quedi exclosa de la societat.
 
Què pretén Atenea?
 
Facilitar i agilitzar les gestions diàries de les persones més grans de 65 anys, o les persones en situacions de dependència, en l’àmbit sanitari, assistencial i de relació personal. El dispositiu mòbil, que interactua per veu, et permet sol·licitar una cita prèvia al metge/essa de família, fer una videotrucada a un familiar o persona propera, fer una trucada al servei d’emergències, trucar al seu centre de Serveis Socials i al CAP..., En definitiva, tenir més autonomia en el dia a dia.
 
A les persones que participin en la prova pilot, durant el procés d’integració, l’acompanyarà un/a coordinador/a tècnic/a social i un/a professional integrador/a sociotecnològic/a, que a través de visites al seu domicili l’ajudaran a fer la implementació, el seguiment i resoldre els dubtes que sorgeixin. Amb Atenea també disposaran de recordatoris personalitzats segons les seves necessitats i no gravarà la imatge ni utilitzarà les seves dades amb altres finalitats que no siguin les descrites.
 
El projecte pilot es portarà a terme a cinc localitats de Catalunya (Sant Feliu de Llobregat, Mollet del Vallès, Premià de Mar, Manlleu i Vall d’Aran), amb una participació estimada de prop de cent persones a cadascun dels territoris indicats. La prova durarà fins el mes de desembre i és totalment gratuïta.
 
L’Ajuntament de Manlleu participarà en el projecte Atenea, nascut arran de la col·laboració entre Momentum Analytics, ABD Associació Benestar i Desenvolupament, una entitat social, conjuntament amb altres organitzacions (Verbio, Raona, Parlem, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i la Universitat de Barcelona). El programa, s’ha desenvolupat entre 2023 i 2024, com a resultat de les subvencions Next Generation del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.
 
Les persones interessades poden posar-se en contacte amb l’Àrea de Promoció Social i Personal i Igualtat a través del correu electrònic bsocial@manlleu.cat per telèfon al 938510848 o presencialment al C/Enric Delaris 7.