8 d'octubre de 2024
AJUNTAMENT

Manlleu aprova el Pla de Convivència i Interculturalitat 2024

Aquest vol ajudar a evolucionar i continuar reforçant accions que impulsin i millorin la convivència en una societat inclusiva

elter.net 25 de setembre de 2024 a les 10:31
L'Ajuntament ha treballat durant tot aquest any en la redacció del pla | elter.net
En el ple celebrat el passat dilluns, 23 de setembre, es va aprovar el Pla de Convivència i Interculturalitat de Manlleu pel 2024.

A principis d’aquest any es va fer una avaluació del Pla de Convivència en la Diversitat de Manlleu (2019-2023) i fruit d’aquesta, s’ha extret la importància de disposar d’un nou pla que impulsi i millora la convivència en una societat inclusiva. La redacció d’aquest nou pla comptarà amb el suport tècnic i financer de la Diputació de Barcelona.

Antecedents
La població de Manlleu s’ha caracteritzat per ser una societat diversa sociodemogràfica i culturalment, amb una diversitat creixent amb l’increment de població estrangera i la diversificació d’orígens.

Al ple del 29 d’abril de 2003, l’Ajuntament de Manlleu va aprovar per unanimitat el primer Pla de Gestió de la Diversitat de Manlleu. Al ple del 21 de gener del 2020 l’Ajuntament de Manlleu va aprovar, també amb el consens de tots els grups polítics del consistori, el Pla de Convivència i Diversitat de Manlleu 2019-2023.

L’Ajuntament de Manlleu  en la sessió plenària del dia 19 de juliol de 2022, va aprovar l’Adhesió de l'Ajuntament a la Xarxa de Ciutats Interculturals RECI. Aquesta iniciativa del Consell d’Europa consisteix en el compromís de la ciutat per treballar l’àmbit intercultural per tal de promoure la cohesió social i la bona convivència de la ciutadania, tot abordant els diferents aspectes i dimensions que comporta el fet de viure amb més de 40 cultures de diferents països al nostre municipi. Actualment, hi ha 22 ciutats del territori espanyol que hi estan participant activament.

Manlleu té una població total de 21.182 persones, segons dades de l’IDESCAT, a dia 31/12/2023. En relació amb el fet migratori, és el segon municipi de la comarca amb més percentatge de població estrangera, amb un 25.01%.  Respecte a les procedències, destaca clarament el Marroc (amb més de 3.000 ciutadans/es, que representa més del 65% sobre la població total immigrada) seguit de Ghana (531 persones) i Romania (amb 390). La resta de procedències són Colòmbia, Xina, Mali, Senegal, Nigèria, Polònia, etc.

A principis de l’any 2024 es va dur a terme l’avaluació del Pla de convivència en la diversitat. L’augment de població pot desenvolupar un augment de conflictes, per això és necessari donar continuïtat a les polítiques de convivència amb perspectiva intercultural i tenint en consideració els tres principis orientadors: igualtat de drets i l’equitat, el reconeixement de la pluralitat cultural i de creences i el diàleg intercultural i la interacció positiva. 

Atenint-nos a la situació de fort creixement demogràfic i la diversificació sociodemogràfica i cultural de la població de Manlleu, aquest pla vol ajudar a evolucionar i continuar reforçant accions que impulsin i millorin la  convivència en una societat inclusiva.

Davant d’aquesta situació es desprèn la necessitat d’actualitzar el Pla de Convivència i Diversitat de Manlleu vers un nou Pla de Convivència i Interculturalitat. L’Ajuntament de Manlleu ha treballat durant tot l’any 2024 en el desenvolupament i redacció del nou Pla de Convivència i Interculturalitat de Manlleu, amb el suport tècnic i financer de la Diputació de Barcelona.

Acords
Aprovar el Pla de Convivència i Interculturalitat de Manlleu 2024-2028 i deixar sense efectes el Pla de Convivència en la Diversitat 2019-2023. Un cop aprovat el pla, publicar-lo al portal de transparència als efectes de general coneixement.