La diabetis és una malaltia que pot semblar 'fàcil' en els animals, però que en realitat és molt complexa i té molts matisos i variables. Letícia Pujol, veterinària, ens desgrana les principals característiques d'aquesta malaltia en gossos i gats.
Quins son els principals factors que provoquen la diabetis?
Les causes genètiques, el sobrepès o la manca d'activitat física. També altres factors com els tumors o l'abús de certs fàrmacs, sense oblidar que algunes races hi estan més predisposades, com per exemple els gats de la raça birmana.
Quins son els símptomes que ens poden alertar que el nostre gat o gos pugui tenir diabetis?
En alguns casos, la pèrdua de pes, la ceguera o la intolerància a l'exercici son situacions a tenir en compte. En casos més greus, vòmits, deshidratacions...
Quines proves fa el veterinari?
Anàlisi general de sang, d'orina, corba de glucosa, control de cossos cetònics en orina/sang i la possibilitat de fer una ecografia abdominal i d'altres proves hormonals.
La insulina, un dels medicaments més habituals.
No totes les insulines son iguals, n'hi ha de diferents característiques. El veterinari aconsellarà les que creu que poden anar més bé en cada cas.
Es tracta d'unes agulles molt fines i petites i l'animal gairebé no ho percep. És important establir horaris habituals per punxar i tenir en compte que si es va de vacances o durant períodes llargs, la medicació ha de continuar.
Pel que fa al pinso, quin és el més adequat?
És important pel tema de les calories. No és el mateix un pinso
light que un pinso per a diabètics i, en cas de no poder-se fer servir per tenir altres patologies, cal seguir les indicacions del veterinari. El tutor o tutora de l'animal no pot canviar la dieta perquè pot perjudicar l'animal.
Quina esperança de vida té un animal diabètic?
Si es controla la malaltia pot viure molts anys i morir d'una altra patologia. Si no es tracta, l'animal pot morir en pocs mesos i si no es controla correctament, la seva vida es veurà notablement escurçada.