26 d'abril de 2024

Un informe encarregat per l'Ajuntament de Vic avala el nou model d'empadronament

L'alcalde de Vic va fer públic divendres que havia encarregat aquest informe al bufet d'advocats Roca Junyent

El Ter 18 de gener de 2010 a les 17:32
El portaveu del PSC, Josep Burgaya, i l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, en una intervenció davant dels mitjan
L'informe encarregat per l'Ajuntament de Vic al bufet Roca i Junyent, considera que el criteri que vol aplicar l'equip de govern de no empadronar sense papers 'no pot ser titllat de cap de les maneres com a incorrecte o contrari a la Llei' segons ha informat el consistori en una nota. L'Ajuntament no ha facilitat més informació sobre el contingut estricte de l'informe.

Tal i com va anunciar divendres, l'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), el consistori ha entrat una instància a la subdelegació del govern adreçada al ministre de l'Interior Alfredo Pérez Rubalcaba, on es demana que s'informi per escrit dels requisits exigibles per a l'empadronament dels ciutadans estrangers no comunitaris.

En aquest escrit adreçat al ministre es diu que l'Ajuntament, vol aplicar allò que disposa l'article 25 de la Llei 4/2000, d'11 de gener que regula els Drets i Llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social. Aquesta aplicació es vol fer, segons es diu en la instància, en 'estricte compliment de la legalitat'. Segons l'Ajuntament de Vic, en aquest article s'estableix una distinció entre els estrangers procedents d'un Estat membre de la Unió Europea (UE) i aquells que ho fan de països de fora de la UE. Per aquests darrers, segons es contempla en l'apartat 2 d'aquesta llei, aquest passaport 'és precís que s'acompanyi 'del perceptiu visat'.

En la instància s'insisteix que l'Ajuntament de Vic ha tingut un comportament 'ajustat 'a la més estricta i fidel interpretació de les normes legals aplicables' i, fins i tot, s'han estudiat les normes comunitàries sobre exigència, efectes i característiques dels visats emesos pels estats membres de la UE. Per aquesta raó, diu la instància, 'no correspon' a l'Ajuntament de Vic interpretar quins passaports poden gaudir de 'la consideració de vàlids' en els termes que es contempla l'article 25 de la Llei 4/2000'. Per això es demana al govern espanyol si s'ha de considerar vàlid i suficient 'un passaport que no compti amb el perceptiu visat' al què es fa referència en l'apartat 2 de l'article 25 de la llei.

L'alcalde de Vic va fer públic divendres que l'Ajuntament havia encarregat aquest informe al bufet d'advocats Roca Junyent. En el ple municipal del passat dimecres, Vila d'Abadal, va anunciar que l'Ajuntament encarregaria un segon informe jurídic que complementes el que al seu dia havia fet la secretaria municipal i que avalava la decisió de no empadronar sense papers. Ara un cop l'Ajuntament ha rebut aquest nou informe només quedarà pendent que el govern espanyol enviï el dictamen que aquest mateix dilluns l'hi ha sol·licitat el consistori osonenc. L'alcalde va admetre divendres, després de reunir-se amb entitats socials i col·lectius d'immigrants, que si la mesura no s'ajusta a llei es veuran forçats a retirar-la.

Si s'acaben aplicant els nous criteris que vol aplicar l'equip de govern no podrien inscriure's al padró tots aquells ciutadans extracomunitaris que es presentessin al padró municipal únicament amb un passaport del seu país d'origen. L'Ajuntament de Vic entén que a més del passaport cal disposar d'un visat que autoritzi aquesta estada. En el cas que aquest sigui un visat de turista, l'Ajuntament faria un empadronament temporal vàlid per uns tres mesos fins que el ciutadà que es vol empadronar tingués d'una autorització d'estada.

Els detractors de la mesura consideren que no empadronar comportaria que un grup de persones, col·lectius febles, no disposessin dels serveis bàsics dels que disposen tots els ciutadans. Entre d'altres, diuen, es negaria l'educació o la salut fet que podria acabar comportant problemes a la pròpia comunitat. A més consideren que l'empadronament ha d'estar garantit tal i com es preveu a la Llei de bases de règim local. En canvi, l'Ajuntament de Vic creu que els criteris de la Llei d'Estrangeria prevalen. Aquesta llei és la que fixa els criteris necessaris per l'entrada de ciutadans estrangers en territori espanyol.
Etiquetes:
Societat