23 d'abril de 2024

El Moianès presentarà la petició oficial del seu reconeixement com a comarca a Governació

Els deu municipis que integren el Moianès, entre ells Collsuspina que forma part d’Osona, ja han aprovat la moció

El Ter 22 de gener de 2010 a les 20:19
Una petita part d'Osona formaria part del Moianès
A excepció de Sant Quirze Safaja, els deu municipis que integren el Moianès, entre ells Collsuspina que forma part d’Osona, ja han aprovat la moció que reclama al Departament de Governació que s'iniciïn els tràmits pel seu reconeixement comarcal i la seva adscripció a una futura vegueria de la Catalunya Central.

Aquest municipi aprovarà la moció abans del dia 10 de febrer. Precisament al febrer, el Consorci del Moianès té previst lliurar la petició formal al Govern, un cop s'hagi enllestit la documentació que en justifica la demanda. Aquesta documentació l'està elaborant el professor del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida, Jesús Burgueño. El Consorci ha presentat dues al·legacions a la Llei de Vegueries.

En aquests moments, el Consorci del Moianès ja ha completat part dels tràmits per reclamar el reconeixement comarcal d'aquest territori. Segons ha explicat el seu president, Josep Montràs, només s'està pendent de l'aprovació de la moció per part del ple de Sant Quirze Safaja i de la presentació de la documentació oficial amb la petició al Departament de Governació, que es farà el febrer.

El Moianès reivindica des de l'any 1986 la seva realitat comarcal. De fet, el Consorci per a la Promoció dels Municipis del Moianès fa anys que exerceix les funcions d'un consell comarcal però sense rebre els recursos econòmics que reben aquestes institucions. Precisament fa poc més d'un any que es va constituir l'Associació Endavant Moianès,
Actualment, els municipis del Moianès estan repartits entre el Bages, Osona i el Vallès Oriental i representen una població total d'uns 13.000 habitants.
El Moianès reivindica des de l'any 1986 la seva realitat comarcal. De fet, el Consorci per a la Promoció dels Municipis del Moianès fa anys que exerceix les funcions d'un consell comarcal però sense rebre els recursos econòmics que reben aquestes institucions.

Els municipis que s'integrarien en aquesta nova comarca són Moià, Calders, L'Estany i Monistrol de Calders, actualment al Bages. Santa Maria d'Oló, també bagenc, va votar en referèndum l'any 2003 no canviar de comarca. El reconeixement del Moianès deixaria el Vallès Oriental sense Castellcir, Castellterçol, Sant Quirze Safaja i Granera, mentre que Osona perdria Collsuspina.

En el cas que el procediment tiri endavant, el Moianès seria la primera comarca de Catalunya en constituir-se després del procediment extraordinari que l'any 1988 va donar lloc a la creació del Pla de l'Estany, el Pla d'Urgell i l'Alta Ribagorça.
Etiquetes:
Política Municipal