24 d'abril de 2024

Roda de Ter instal·larà 22 càmeres a cinc punts conflictius del poble

Les imatges que captin les càmeres podran servir com a prova pericial i estaran a disposició dels Mossos d’Esquadra

El Ter 22 de febrer de 2010 a les 12:41
Actualment l'ascensor del Pont Vell ja compta amb 6 càmeres
L’Ajuntament ja disposa del permís de la Comissió de Vídeovigilància de la Generalitat de Catalunya. El mes de maig de l’any passat, l’Ajuntament ja va presentar la documentació pertinent a la comissió per instal·lar càmeres per vigilar el trànsit. Aquesta petició però va ser denegada i es va reformular sol·licitant les càmeres per millorar la seguretat ciutadana.

Esteve Franch, primer tinent d’alcalde, explica que Roda "no és un poble amb més inseguretat que altres" i que aquesta instal·lació respon a la manca d’efectius al cos d’agents municipals que per qüestions de pressupost no poden ampliar.

L’equip de govern de l’Ajuntament de Roda de Ter, format per IPR-PSC i CiU, considera que les càmeres de vigilància seran un element dissuasiu davant als reiterats actes vandàlics que es produeixen a la població, sobretot, durant les nits del cap de setmana.

Segons Franch, les imatges que captin les càmeres podran servir com a prova pericial i estaran a disposició dels Mossos d’Esquadra. En principi, només es revisaran les imatges en cas que s’hagi produït algun incident. El consistori reconeix però que no han decidit "fins on les utilitzarem" deixant la porta oberta a un possible ús de les imatges per denunciar infraccions de trànsit.

El consistori assegura que les càmeres garanteixen la intimitat dels veïns ja que, "tal i com marca la normativa, no poden enfocar les façanes dels habitatges, només poden visionar els carrers i les voreres". El pressupost de les càmeres i la seva instal·lació té un cost aproximat de 29.000 euros i, en aquests moments, des de l’Ajuntament s’està valorant quina és la millor oferta dels 3 pressupostos sol·licitats. Segons Franch, si tot va sobre el calendari previst les càmeres podrien entrar en funcionament d’aquí a 2 mesos.

El nou projecte preveu la instal·lació de 22 càmeres fixes en 5 punts del poble: la rotonda de la Creu de Codines, a la plaça Major, al carrer Bon Amic, a la cruïlla entre l’avinguda Tecla Sala i la carretera de Manlleu, i a la zona de la benzinera.

Franch explica que quan es va sol·licitar el permís per a les càmeres es va acompanyar amb més de 150 instàncies d’incidents i un informe dels Mossos d’Esquadra que notificava les diverses trucades que havien rebut de veïns de Roda sobre incidents relacionats amb la seguretat ciutadana. Afegeix que ja hi ha quasi 70 municipis de Catalunya que han instal.lat càmeres de vigilància. Des de l’equip de govern també s’afegeix que des que s’han instal·lat les càmeres a l’ascensor del Pont Vell han deixat de produir-se actes vandàlics en aquella zona i en el mateix ascensor.

ERC, grup a l’oposició al consistori rodenc, qüestiona la decisió de l’equip de govern. El Grup Municipal d’Esquerra creu que "la seguretat del poble ha de millorar" però "té dubtes que la mesura més adequada i adient sigui la instal.lació i control del poble amb 28 càmeres". ERC hi compta les sis ja instal.lades a l’ascensor. Tampoc està d’acord amb l’import d’aquesta inversió i "prioritzar aquesta inversió davant d’altres com podria ser l’escola de formació d’adults".

Esquerra va manifestar els seus dubtes sobre el temps que els vigilants municipals hauran de dedicar al seguiment de les càmeres, "reduint encara més el temps de vigilància que efectuen pels carrers del municipi". També van manifestar que "no és una bona imatge pel poble i que limita i condiciona la llibertat i intimitat dels rodencs".
Etiquetes:
Societat