26 d'abril de 2024

Unió de Pagesos demana que s'anul·li el Pla Director de l'Eix Transversal Ferroviari

El sindicat considera que vulnera els drets dels pagesos afectats per la reserva del sòl i perquè incompleix la llei

El Ter 2 de març de 2010 a les 19:13
El nou eix serà d'ample internacional i dissenyat per a trens de viatgers a fins a 250 km/h i de mercaderies fins a 120
Unió de Pagesos ha interposat un recurs de reposició davant el Departament de Política Territorial i Obres Públiques per tal que s'anul·li l'aprovació del Pla Director Urbanístic de l'Eix Transversal Ferroviari.

El sindicat considera que vulnera els drets dels pagesos afectats per la reserva del sòl i perquè incompleix la llei ferroviària. Unió de Pagesos ha explicat que el pla aprovat definitivament conté canvis en el traçat respecte del pla que va sortir a informació pública. El sindicat diu que hi ha explotacions agràries que han vist com en l'aprovació definitiva s'afectaven les seves terres i que no se'ls ha donat l'oportunitat d'al·legar. Per això, el sindicat vol que es retiri el pla actual.

Unió de Pagesos denuncia que les explotacions agràries afectades per la reserva de sòl tindran limitats els usos dels seus terrenys d'una manera absolutament innecessària, per un temps indefinit i per complir uns objectius que la legislació en matèria ferroviària ja preveu. En aquest sentit, les explotacions afectades només podran fer instal·lacions provisionals i no tindran dret a percebre indemnitzacions per aquestes si la infraestructura passa definitivament per la reserva de sòl que s'ha aprovat.

El sindicat no s'oposa frontalment a aquesta infraestructura però exigeix que es retiri l'actual Pla Director Urbanístic i que es faci un nou estudi per tal que l'Eix Transversal Ferroviari no trinxi el territori sinó que aprofiti les vies i eixos ferroviaris existents entre Lleida i Manresa, Vic i Puigcerdà.

A més, el sindicat denuncia que el Pla no ha estat acompanyat pels corresponents estudis d'alternatives i d'impacte ambiental, tal com marca la llei 4/2006 ferroviària.

El Pla Director Urbanístic de l'Eix Transversal Ferroviari preveu unir Lleida des de l'aeroport d'Alguaire amb Girona, passant per Mollerussa, Tàrrega, Cervera, Igualada, Manresa i Vic.
Etiquetes:
Societat