26 d'abril de 2024

Manlleu homenatja als represaliats pel franquisme d’Osona en un acte emotiu que omple l'Auditori del MIT

Boada explica com aquests homenatges són molt 'esperats' i 'agraïts' per les persones que van patir el franquisme

El Ter 20 de març de 2010 a les 21:08
Alguns dels represaliats homenatjats conjuntaments amb les personalitats assistents a l'acte
Manlleu ha homenatjat aquest dissabte als represaliats pel franquisme d’Osona. L’acte, molt emotiu, ha estat organitzat per la Direcció General de memòria Democràtica del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat. Els més de 180 assistents han omplert l’Auditori Roca del Museu Industrial del Ter. Joan Boada, secretari general d’Interior, Relacions Institucionals i Participació ha presidit l’homenatge conjuntament amb l’alcalde de Manlleu Pere Prat.

Boada ha explicat a elter.net, com aquest actes són molt 'esperats' i 'agraïts' per les persones que van lluitar per la democràcia, els drets nacionals i que van patir la repressió franquista. En l’acte, l'historiador, Joaquim Albareda, ha fet un breu repàs del que varen patir els represaliats i ha esmentat la importància d’aquests homenatges davant certes lectures contràries que s’estan fent sobre el franquisme. Cinc dels represaliats han pujat a recollir el diploma de reconeixement de mans dels presidents de l’acte, de l’alcalde de Roda de Ter, Antoni Llach i de l’alcaldessa d’Orís, Conxita Vernís. En declaracions a elter.net, Prat ha recordat que Manlleu s’ha inclòs dins el programa de 24 homenatges organitzats per la Generalitat a tot Catalunya, després que 'Vic hi renunciés'.

L’homenatge s'ha tancat amb una actuació del grup de música de cambra del barroc WikiTrio. Els afectats assistents o, en la majoria de casos, familiars, han rebut un diploma de reconeixement als represaliats i el llibre ‘Expresos Polítics’. Des de fa deu anys, 416 veïns de la comarca d’Osona han rebut indemnitzacions del govern català pel temps en què van ser privats de llibertat durant la Guerra Civil i la dictadura, 102 dels quals eren de Vic i 60 de Manlleu.

ICV d’Osona ha emès un comunicat de suport a l’homenatge als represaliats pel franquisme on diu que "lamenta greument" que no hi hagués presència de cap càrrec del govern municipal de l’ajuntament vigatà ni del president del Consell Comarcal. Segons ICV, aquesta negativa "se suma al veto del tripartit vigatà format per CiU, PSC i ERC" per celebrar l’acte d’homenatge a Vic. D’altra banda, ICV ha demanat que "no es tergiversi" la figura històrica de l’alcalde republicà Marià Serra Badell, sobre el qual aquest dilluns es presenta un llibre que el vincularia als assassinats de capellans. L’acte comptarà amb la presència del regidor CiU Xavier Solà.

El historiador, Joaquim Albareda, ha repassat el que van patir els represaliats

Cinc dels represaliats van recollir personalment el diploma de mans de les autoritats

Més de 180 persones han assistit a l'homenatge de l'Auditori Roca del MIT

Per cloure hi ha hagut una actuació del grup de música de cambra del barroc WikiTrio

Etiquetes:
Societat