26 d'abril de 2024

La capella ardent de Raimon Panikkar està instal·lada a Tavertet aquest divendres

La família se n'acomiadarà dissabte en un acte privat i la cerimònia oficial serà a Montserrat, el 3 de setembre

El Ter 27 d'agost de 2010 a les 13:47
Raimon Panikkar
Raimon Panikkar, filòsof, teòleg i escriptor català, va morir ahir a la tarda a casa seva, a Tavertet, als 91 anys d’edat. Era una de les figures catalanes de més projecció internacional. La cerimònia de comiat de Panikkar se celebrarà a Montserrat. Segons ha explicat a elter.net el seu nebot, Àlex Pèlach, l'acte tindrà lloc el proper divendres 3 de setembre a les cinc de la tarda al mateix monestir.

La família, però, s'acomiadarà aquest dissabte 28 d'agost del pensador en un acte privat i íntim que es farà a Tavertet. Posteriorment, el filòsof serà incinerat. De moment el cos de Panikkar es troba a casa seva, al seu poble natal de Tavertet, d'on s’ha traslladat aquest migdia a la seu de la Fundació Vivarium. Allà s’hi ha situat la capella ardent per que la gent pugui acomiadar-se del pensador.

Establert a Tavertet des de finals dels vuitanta, Panikkar ha escrit més d'una vuitantena de llibres i centenars d'articles periodístics. Es va especialitzar en pensament religiós i teològic, unes àrees en què era considerat una eminència a nivell mundial. Durant vint anys va viure entre l'Índia i els Estats Units amb motiu de la seva tasca a la Harvard Divinity School i a la Unviersitat de Califòrnia. En els darrers mesos, Panikkar s’havia retirat de la vida pública. El seu nebot comenta que la Fundació Vivarium de Tavertet seguirà treballant per la difusió de la seva obra.

Raimon Panikkar va néixer a Barcelona el 1918. Va poder evitar la guerra civil espanyola gràcies a la seva condició de fill d'estranger i es va traslladar a Alemanya on va continuar la seva carrera a la Universitat de Bonn. Panikkar va ser ordenat sacerdot l'any 1946 a Roma i viatja a l'Índia per primer cop a la seva vida l'any 1955. Allà va començar la seva tasca de difusió de doctrines espiritualistes ecumèniques. El seu pensament ha estat un punt de trobada entre Orient i Occident que vol trencar amb la distinció entre filosofia i teologia i cerca diàlegs oberts entre les divergents experiències religioses d'Orient i Occident, Nord i Sud. Els estudis de Panikkar eren multidisciplinars. Es va llicenciar en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona i en Filosofia per la Universitat de Madrid, on l'any 1946 va obtenir el seu grau de doctor en Filosofia. El 1958 va obtenir el Doctorat en Química per la Universitat de Madrid.

El filòsof va rebre nombrosos reconeixements, entre ells, el Premi Memorial Joan XXIII per la Pau, la Creu de Sant Jordi, el doctorat honoris causa per les universitats de les Illes Balears, Tübingen, Urbino i Girona, el títol de Cavaller de les Arts i les Lletres concedit pel Govern francès, i la Medalla de la Presidència de la República Italiana.

Recentment, l’Institut d’Estudis Catalans ha publicat la primera tesi doctoral sobre Raimon Panikkar escrita en català. El tercer volum de la seva obra completa, titulat ‘Pluralisme i interculturalitat’ (Ed. Fragmenta) sortirà a les llibreries la setmana vinent.
Etiquetes:
Societat