24 d'abril de 2024

Vic té el 20% més d'indústries de baix nivell tecnològic que la mitjana de la demarcació de Barcelona

Les dades de l'anuari socioeconòmic de la capital osonenca es van presentar dijous a Vic

El Ter 20 de juny de 2008 a les 17:42
Josep Burgaya, Josep Maria Vila d´Abadal i el director de l´estudi, Jordi Suriñach
La industria vigatana està formada majoritàriament per activitats de baix nivell tecnològic. Segons dades de l'anuari socioeconòmic de Vic, els afiliats a la Seguretat Social que treballen en industries de baix nivell tecnològic representen un 59,8%, prop del 20% més que la mitjana de la demarcació de Barcelona, situada en un 38,3%.

Un 13,92% dels treballadors de la ciutat estan en empreses de nivell tecnològic mig-baix. A la banda alta del nivell tecnològic, un 4'68% dels treballadors ho fa amb empreses d'alt valor, mentre que el 21% ho fa en societats de nivell tecnològic mig-alt.

Segons l'anuari socioeconòmic de Vic del 2007, tot i el domini de les empreses de baix nivell tecnològic, els autors de l'estudi només detecten possibilitats notables de deslocalització en dos tipus d'empreses de nivell tecnològic mig-alt. L'estudi fet per la Universitat de Barcelona (UB) apunta que les empreses que fabriquen maquinària i material elèctric i les indústries de construcció de maquinària i equips mecànics podien veure's afectats per aquest efecte econòmic global.

L'estudi diu que al 31 de desembre del 2006 hi havia afiliats a la Seguretat Social un total de 20.934 persones de Vic. Aquesta xifra suposava un 3% més que l'any anterior. El 65% d'aquests afiliats ho feien al sector serveis, un 24% a la indústria, una mica per sota del 10% de la construcció i poc menys d'1,5% de l'agricultura. Respecte a la mitjana de la demarcació de Barcelona, el doctor Jordi Suriñach, coordinador de l'estudi , diu que Vic es mostra com un municipi 'més industrial que la mitjana' i amb 'menor pes' del sector serveis.

Per règims, els 18% dels afiliats són treballadors autònoms. En nombre absoluts, això equival a 3.781 treballadors autònoms registrats. Aquests és troben majoritàriament al comerç, la reparació de vehicles i els articles personals.

Pel que fa a l'atur i analitzant paràmetres també del 2007, destaca el fet que el segon semestre ja es va començar a notar un augment de les taxes d'atur després que la majoria de mesos del 2006 i del primer semestre del 2007 hi hagués una disminució. A 31 de desembre del 2006, la taxa d'atur registrada era del 7,30% de la població activa, quan la mitjana catalana era del 7,1. L'any 2006 -segons es recull a l'estudi- es van fer a Vic 17.500 contractes, dels quals 3308 van ser indefinits i 14.192 van ser temporals. Comparant les dades a setembre del 2007, el nombre de contractes realitzat ha baixat en un 5'4% respecte el mateix període de l'any anterior, fet que apunta que es comencen a notar els efectes de la situació econòmica.

L'anuari socioeconòmic de Vic també analitza aspectes socioeconòmics com l'habitatge. L'any 2006 es van iniciar a la ciutat 566 nous habitatges i se'n van acabar 633. Aquests números indiquen que Vic va ser on es van iniciar menys habitatges per cada mil habitants comparat amb altres ciutats mitjanes catalanes com Girona, Granollers, Manresa o Mataró. L'estudi apunta que l'any 2006 es pagava a Vic 2.944 euros per metre quadrat construït. Amb aquest creixement Vic deixava ser la més ciutat on era més barat el metre quadrat construït entre ciutats de dimensions similars perquè el preu de Manresa era més barat que a la capital osonenca.

L'estudi, que es realitza per segon any, es va presentar aquest dijous al vespre a la sala de la Columna. El primer tinent d'alcalde i responsable de l'àrea municipal de promoció econòmica, Josep Burgaya, no s'hi veuen encara reflectits els valors de l'actual crisi o desacceleració.
Etiquetes:
Economia i empresa