26 d'abril de 2024

Comença el procés per remodelar part dels habitatges de l'antiga Puigneró a Sant Bartomeu del Grau

S’enderrocaran cinc dels set edificis i s’agruparan les 20 famílies

El Ter 19 d'octubre de 2010 a les 16:05
L’ens de la Generalitat INCASÒL va adquirir la finca, el 29 d’abril de 2008, en subhasta pública
Ha començat el procés per remodelar part dels habitatges de l'antiga empresa Filats Puigneró de Sant Bartomeu del Grau. Es tracta del conjunt d'edificis d'habitatges, situats al carrer Vell, que havien estat propietat de l'empresa Hilados i Tejidos Puigneró, SA.

S’enderrocaran cinc dels set edificis i s’agruparan les 20 famílies amb voluntat de continuar-hi en els dos edificis que es mantindran, un cop rehabilitats.

Una filial d’Incasòl, Reursa, ha estat l’encarregada de fer les entrevistes als veïns, la majoria antics treballadors de la fàbrica tèxtil, per confirmar el seu interès en continuar vivint en aquests pisos que cal rehabilitar. Segons l’alcalde, Miquel Colomer, es plateja un contracte de lloguer, a canvi d’obtenir finançament de les tasques de manteniment, que inclouran refer part de la coberta.

Els edificis presenten sobretot problemes d’humitats. Pel que fa als pisos més malmesos, des del mes de juny i fins el mes de desembre de 2010, l'Ajuntament de Sant Bartomeu hi ha destinat dos plans d'ocupació encarregats de tapiar-los i enderrocar-ne l’interior.

L’ens de la Generalitat INCASÒL va adquirir la finca, el 29 d’abril de 2008, en subhasta pública. Els edificis d’habitatges plurifamiliars ocupen des del número 32 al número 44 del carrer Vell de Sant Bartomeu. L’estudi econòmic de l’operació, que inclou l’execució dels enderrocs i una rehabilitació integral, supera l’1,3 milions d’euros.

L’estudi previ de l’estat actual del conjunt d’edificis proposa intervenir en la teulada i les terrasses, substituir canals i baixants, la renovació de banys i la substitució de les cuines, la renovació de la instal·lació elèctrica i la col.locació d’un sistema de calefacció. També s’ha recomanat actuar en l'aïllament exterior de les façanes, manteniment de la fusteria, alçament de les claraboies per a una millor ventilació dels patis de llum i la substitució dels vidres.

Pel que fa a la nau de l’antiga fàbrica Puigneró, l’Ajuntament en té una petit part, uns 4.000 metres quadrats. D’aquests, se n’han enderrocat 1.500 per tal de fer-hi una nova plaça, en què segons l’alcalde, l’espai ja està disponible, però "aquesta setmana" s’estan fent taller participatius per dissenyar-ne el mobiliari urbà. A l’entorn de la plaça hi ha haurà espai privat, i també públic. Entre els equipaments públics es contempla un pavelló, un projecte ja redactat, diu Colomer, i per al qual es compta amb "una part de finançament" garantida. L’any que ve es preveu començar amb una actuació a la coberta.
Etiquetes: