26 d'abril de 2024

Centelles celebra la Festa del Pi entre trabucs i escopetes

Prop de tres-cents galejadors assistirant a tallar el pi

El Ter 29 de desembre de 2010 a les 11:30
Els galejadors carreguen el pi al carro per portar-lo cap a Centelles
Aquest dijous 30 de desembre Centelles acull la tradicional Festa del Pi, celebrada des de fa més de tres-cents anys i declarada festa d’Interès Nacional.

El passat diumenge 26 dia de Sant Esteve van sortir al bosc juntament amb un grup de prop de tres-cents galejadors a buscar el pi que s’oferirà com a ofrena dijous a Santa Coloma, la patrona del municipi.El dia abans de la ofrena es reparteix entre els centellencs i centellenques majors d’edat i amb permís d’armes la pólvora per les escopetes i els trabucs que acompanyaran el pi fins arribar a l’església. Es calcula que enguany puguin haver-hi un total de tres-cents galejadors i galejadores com n’explica Josep Giol, membre de l’organització de la festa.

La festa s’inicia al matí, on els centellencs engalanats amb els vestits típics catalans van a missa i sortint es dirigiran amb la comitiva de galejadors a tallar el pi més frondós de la zona. Un cop tallat es puja a força de braços al damunt del carro de bous que el transportarà dret entrar al poble i arribar a la porta de l’església al migdia. Abans d’entrar-lo per oferir-lo a la patrona se’l fa ballar. Un cop dins es penja cap per avall a l’altura de Santa Coloma i s’hi pengen els ramells de pomes, les neules i estrelles de pasta preparats dies abans pels ciutadans.

El pi estarà penjat a l’altar de l’església fins el dia de Reis. Els galejadors un cop l’hagin despenjat es repartiran les branques, els ramells de pomes i les neules com a senyal de prosperitat i bona sort. El fet que sigui una festa tradicional fa que no hi hagin gaires novetats respecte edicions passades.

El pi ha de ser frondós

Els galejadors que van a buscar el pi van engalanats amb els vestits típics de Catalunya

Transporten el pi dret des del bosc a l'església en un carro tibat per bous

Etiquetes: