26 d'abril de 2024

Familiars i personalitats del món cultural i polític recorden Raimon Panikkar

La trajectòria de l'intel·lectual ha estat reconeguda en un acte multitudinari acte al Saló de Cent

El Ter 25 de febrer de 2011 a les 12:58
La germana de Raimon Panikkar, Mercè Pànikkar, acompanyada de diverses autoritats durant l'homenatge al seu germà
ACN - El filòsof Raimon Panikkar, mort el passat mes d'agost als 91 anys, ha rebut aquest dijous un homenatge al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. L'acte s'ha celebrat sis mesos després de la defunció del pensador català afincat a Tavertet i amb l'objectiu de reconèixer la seva trajectòria i rellevància intel·lectual.

Persones properes al filòsof i diferents experts en la seva obra han intervingut en l'acte, així com el president de la Generalitat, Artur Mas, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que l'han presidit. Aquest acte ha estat organitzat per l'ajuntament, la Casa Àsia, la Fundació Vivarium-Raimon Panikkar i Fragmenta Editorial.

L'homenatge, conduït per la periodista Helena García Melero, s'ha iniciat amb els discursos de l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i del president de la Generalitat. Seguidament s'ha donat pas a un seguit d'intervencions a càrrec de diferents experts en l'obra de Panikkar i també de persones properes a ell que han parlat sobre la trajectòria i les claus del pensament del filòsof.

En un breu parlament, l'alcalde Hereu ha recordat la concessió de la medalla d'or al Mèrit Cultural a Raimon Panikkar, que es va produir precisament al Saló de Cent de l'ajuntament. Per Hereu, aquest espai 'representatiu de la ciutat' és un espai 'magnífic' per homenatjar a qui 'sempre va impulsar el diàleg entre cultures i realitats diferents, que s'enriquien mútuament'. 'Uns valors, ha senyalat, que encarnen una ciutat com Barcelona i un país com Cataluna'.

De la seva banda, el president de la Generalitat, també ha fet un símil entre aquest acte 'senzill, profund i ple de grandesa', com uns trets que 'podrien resumir' la persona de Panikkar. 'Sense pompa, auster però amb una gran profunditat', ha afirmat Mas, que ha reblat: 'Recordeu que la manera de fer d'una persona també és la seva manera de ser, i així ho va mostrar Raimon Panikkar'.

D'altra banda, Mas ha confessat 'un goig molt especial poder ser aquí' en motiu de l'homenatge, perquè tal i com ha recordat, en aquest espai va exercir com a regidor de Barcelona durant vuit anys.

Més de 500 persones han seguit aquest acte en directe, repartides entre el Saló de Cent i el Saló de Cròniques, que s'ha hagut d'habilitar. Després dels parlaments més protocolaris, ha arribat el torn dels familiars, coneguts i estudiosos de Panikkar. El primer en parlar ha estat Àlex Pelach, nebot del filòsof i 'impulsor' de l'acte, segons ha explicat Hlena Melero.

'Arreu del mon se li han fet homenatges, i hem volgut organitzar-ne un a la seva terra, perquè tot i que viatjava molt, aquesta era la seva terra', ha començat Pelach. El nebot del filòsof ha assegurat que quan preparaven aquest acte de seguida es van decidir per començar 'de la manera que ell ho hauria fet. Això és, un minut de silenci posterior a una breu actuació musical. 'El silenci ens prepara per a les paraules', ha asseverat.

Xavier Melloni, Jordi Pigem, Amador Vega o Milena Carrara han estat alguns dels ponents encarregats de glossar la figura de Panikkar. La dimensió humana del personatge ha estat apropada per la germana del difunt, Mercè Panikkar, així com Maria Àngels Simon i Montserrat Ferrer, dues seguidores de l'obra del filòsof. L'acte ha estat amenitzat amb les actuacions de Jordi Savall i Montserrat Figueras, i dels intèrprets de cítara i violí Griselda Cos i Bhakti Das.
Etiquetes:
Societat