Opinió
De Sant Jordi i de lectura
“La biblioteca d’una casa és el camp de conreu d’una família, una finestra al món que s’obrirà el dia menys pensat”
Josep Maria Espinàs.
Arriba Sant Jordi i ens agradarà destacar a casa nostra fomentar l’interès per la lectura. Regalem llibres als fills i fem-ho de forma festiva! És fonamental que ells s’il·lusionin per llegir i mai relacionin llegir un llibre amb una càrrega sinó en un temps d’oci. Així els ajudarem a ser més creatius i reflexius.
No s’insistirà mai prou en ajudar a crear interès per la lectura, cercant i comprant llibres adequats per cada edat, llegint contes quan són petits i estimulant a que ho facin ells quan siguin més grans. Crear una biblioteca amb llibres per totes les edats, tenir-la sempre ordenada per trobar immediatament el llibre que es busca, anotar en una llista els llibres que es deixen, etc. És una tasca que queda recompensada.
Un dia, estava convidada a casa d’una amiga i em va quedar gravada la simpàtica imatge de la devoció que demostraven els dos fills petits per la seva germana gran. La mare li va dir que preparés el treball que li havien donat a l’escola, que consistia a respondre preguntes sobre un conte llegit. Al voltant de la taula del menjador, els germans de 6 i 4 anys escoltaven emocionats la lectura que feia la nena de 8 anys; en acabar la lectura, entre tots van reflexionar sobre les qüestions a resoldre per la feina de l’escola i es van divertir molt. Que bé reflexionar, pensar i assimilar entre tots una rondalla i extreure’n conseqüències! I, sobre tot, com aquell qui no fa res, aquests tres germans es van divertir i van desenvolupar una capacitat de síntesi, ben útil per l’estudi.
I nosaltres, els adults, llegim? Els que ara em llegiu si que ho feu. No oblidem de donar testimoni: que els fills ens vegin llegir, que ens vegin com tenim cura dels nostres llibres, com folrem (ens poden ajudar a fer-ho) els que ens han deixat, com els comentem. Són petits detalls que els nens aprenen amb la vista i retenen per sempre. Com també els deixa rastre la bona lectura que han fet a la seva adolescència i els dóna unes pautes per la vida. S’ha de fer un esforç per llegir? No és tan gran, si els cerquem històries interessants; potser si no ho fan és perquè no els motivem prou.
Incloem a continuació fragments de les reflexions d’un mestre de secundària als lectors d’un diari: “...no els donem tot fet als alumnes, privant-los de descobrir l’alegria d’aconseguir les coses amb esforç. Si no es llegeix no es pensa i si no es pensa no s’interioritzen els valors…”.
Actualment hi ha molts pares i mares que acostumen a llegir contes als seus fills al portar-los al llit i és una gran iniciació pels infants a estimar els llibres, així com deixar-los estar desprès sols quan són més grandets, per acabar-lo de llegir ells.
És interessant, també, buscar una altra estona per explicar un conte durant la tarda. Quan ens veuen llegir agafen gust per la lectura i ho poden fer sols. Els contes ajuden a expressar-se, sempre que els hi expliquem o siguin llegits amb una mica d’entonació i ajuden a treure pors, quan ensenyem a distingir la realitat de la ficció.
Ajudarem a animar la creativitat i la imaginació, si el nen i la nena també es fan protagonistes i cerquen el final del conte o se l’inventen de paraula o amb dibuixos.
Per Sant Jordi signaré el meu últim llibre ‘Qui mana aquí?’ que tracta de compaginar l’afecte amb l’autoritat dels pares a Barcelona. Us deixo les dues llibreries en les que estaré a la tarda. Sereu molt ben rebuts si veniu a veure’m:
A Llibreries Troa – Garbí:
“Parada” Rambla Catalunya (a l’alçada del nº 70, a prop carrer València)
De 4h a 5’30h. tarda
Llibreria A Peu de pàgina:
C/ Major de Sarrià, 50
De 6h. a 8h.
Bon Sant Jordi!!!