Opinió
El valor afegit dels blocs educatius
Què?
El passat 2 de juny el bloc de les Pinediques, de l’escola pública de Taradell, va guanyar a Madrid el primer premi en el concurs de blocs educatius Espiral-Edublogs en la categoria “blogs de centro”. Va ser tan sorprenent com gratificant comprovar que un bloc osonenc, escrit íntegrament en català, guanyés un premi internacional en el qual es van presentar 134 blocs de diferents estats amb la premissa de ser escrits en qualsevol de les llengües oficials de l’Estat Espanyol. El valor del premi, a part del reconeixement que comporta, crec que recau en el fet que el jurat estigués format per mestres premiats en edicions anteriors; per mi això és molt important perquè qui ha valorat la nostra feina són col·legues de professió que saben de què van les coses. Saben què significa el valor afegit dels blocs educatius i tots els sacrificis que s’han de fer per mantenir-lo actualitzat amb continguts que valen la pena; perquè també saben molt bé que fer un bloc són tres minuts però nodrir-lo requereix atenció constant.
I ara què?
Sempre es diu que arribar a dalt no és tan difícil com mantenir-s’hi i aquí recau el nostre nou repte. Aquest fi de curs i l’estiu serviran també per analitzar tot el que fa referència al bloc i al futur que li espera, un futur enfocat a augmentar la participació dels alumnes millorant el taller de periodisme i llimant els aspectes que poden alentir la freqüència i varietat en les publicacions. No cal ser gaire expert per entendre que l‘èxit de xarxes socials com Facebook o Twitter han deixat els blocs en segon terme degut a la manca de temps per estar al cas de tot: si abans disposàvem –posem pel cas- d’una hora diària per consultar blocs ara potser tenim el mateix temps però repartit en diferents xarxes; així, és evident que no podem donar a l’abast i hem d’aprendre a gestionar millor el nostre temps. Crec doncs que la informació que dóna un bloc ha d’adaptar-se als nous temps cercant l’agilitat i el contingut atractiu multimèdia que enganxi el visitant.
Pel que fa a la meva part estic treballant en un complet manual d’estil que faré públic durant el curs que ve per ajudar, a partir de la meva experiència en blocs des del 2005, les escoles que vulguin treure un millor profit dels blocs educatius.
En Jordi és coordinador TIC de l’escola Les Pinediques de Taradell des del 2009. El bloc de les Pinediques va guanyar la “Peonza de oro” a millor bloc educatiu de centre en l’edició de 2012 dels premis Espiral-Edublogs. L’any 2010 va guanyar el primer premi a millor bloc educatiu d’Osona en un concurs organitzat per Osonosfera.
[ INICI ]