Opinió

Les botifarres del dijous llarder
El passat 27 de febrer, amb motiu de la celebració del dijous llarder, el col·lectiu de xefs d’Osona Cuina va posar a la venda a la plaça Major de Vic més de 2.500 entrepans de botifarra i altres de diferents productes derivats del porc com botifarra negra, cansalada, porc rostit o canelons.
Per commemorar aquesta festa, que inaugura el Carnestoltes abans de l’inici de la quaresma, els cansaladers i xarcuters de tot Catalunya van utilitzar més d’un milió de metres de budell, gairebé 300.000 dotzenes d’ous, 120.000 quilos de carn magra i de papada, 33.000 quilos de cansalada, 7.000 quilos de sal i un pessic de pebre (1.000 quilos) per elaborar la menja més tradicional d’aquest dia: gairebé 500 tones de botifarra d’ou.
Fins aquí tot normal i tradicional. Però vet aquí que tres dies abans del dijous llarder celebrat a la plaça Major de Vic, vaig quedar petrificat contemplant el cartell promocional de la festa. Estampades sobre un fons de color rosa (que l’amor s’hi posa), destacaven dues botifarres col·locades en forma de creu. De lluny, el símbol cristià semblava una creu com les que acostumava a pintar Antoni Tàpies. Però quan t’hi fixaves bé, els traços corresponien clarament a dues botifarres.
I em va venir al cap la polèmica interessada al voltant dels cartells promocionals del Birranostrum, una passejada col·lectiva -amb cerveses a la mà- pels bars del nucli antic de la ciutat, que una colla de joves vigatans organitzen anualment coincidint amb la festa major. Sense anatr gaire lluny, farà cosa de vuit anys, hi va haver un escàndol de proporcions exagerades ocasionat per l’imatge de Jesús amb una gerra de cervesa a la mà, fumant un cigarret.
Davant les protestes i la pressió de sectors conservadors, l’alcalde va vetar l’acte, escudat en la prohibició de consumir alcohol en llocs públics que apareix en les ordenança municipals. Si ningú no hagués dit res, el Birranostrum hauria passat inadvertit, com en anys anteriors. Però la insistència d’alguns prohoms locals contraris a l’esdeveniment va donar ales als joves desobedients, que al final van girar la truita i van canviar la cercavila amb cervesa per un acte penitencial irònic, amb una paròdia d’un judici i una processó de 200 joves agenollats fins a l’ajuntament. Els penitents esgrimien pancartes amb textos com “Sóc pecador, demano perdó!” o “Visca l’Opus Dei”.
Sense pretendre criminalitzar la gosadia d’Osona Cuina, aquest cartell promocional del dijous llarder el trobo d’una radicalitat extrema. Convertir la creu, el símbol del Crist crucificat, en una icona que mitifica la botifarra de porc, podria semblar la creació d’un grup contracultural, àcrata o anticlerical. Sortosament hi ha llibertat d’expressió.
[ INICI ]