Opinió
Dia de les Dones Rurals
El proper 15 d’octubre és el Dia Internacional de les Dones Rurals i us preguntareu, cal tenir un dia específic per a les dones rurals? Sembla que sí, vegem-ho. Sabem que les dones a nivell mundial patim diverses discriminacions i desigualtats derivades de l’organització patriarcal de la nostra societat. Hem sentit a parlar de les relacions de poder que s’estableixen entre les dones i els homes (entenent aquests conceptes com a categories, no com a persones concretes) en què els homes sempre tenen la posició de privilegi. Per tant, semblaria d’entrada que totes les dones ens trobem en una mateixa situació quant a la societat en què vivim, però no hem d’oblidar que dins dels col·lectius oprimits sempre hi ha graus atenent a les característiques pròpies de cada dona (o als col·lectius als quals pertany).
Parlem de la interseccionalitat per referir-nos a les diferents característiques pròpies de cada persona que donen lloc a discriminacions, que més que sumar-se, es multipliquen. Maria Mercè Marçal ja apuntava aquesta idea quan esmentava els dons de ser dona, de classe baixa i nació oprimida. Les tres categories suposen una sèrie de discriminacions i desigualtats.
En el cas del món rural succeeix el mateix, tant les homes i les dones pateixen desigualtats i discriminacions per tenir una vida rural, però en el cas de les dones se sumen (amb efecte multiplicador) el fet de ser dones en una societat patriarcal i, per tant, tenen més dificultats per viure i tenen necessitats diferents.
Cal reivindicar específicament la figura de les dones rurals. Històricament les dones sempre ens hem encarregat de les feines al camp per poder tirar endavant les nostres famílies. A l’obra de teatre “Bates blaves” de Corcia Treatre (que us recomano al 100%) es pot comprovar com moltes dones, abans de treballar a les fàbriques, treballaven al camp sense patró, sense salari fix i requerint molta més força física. I també com, anys després, moltes dones hem hagut de tornar al camp, considerant-se una feina inapropiada i d’”homes”.
Per sort, hi ha moltes dones a Manlleu (i a la comarca d’Osona en global) que treballen el camp i cada cop són més les dones que tenen el seu propi hort. Tornem al contacte directe amb la natura, que és d’on totes i tots procedim. El proper dilluns 10 i dissabte 15 a les cinc de la tarda podreu escoltar a Ràdio Manlleu (107 FM) a tres d’aquestes dones que han tornat a les arrels des de diferents punts de vista i experiències. Cal un dia per a les dones rurals? I tant! Cal posar en valor la seva aportació econòmica, social i cultural.
[ INICI ]