Opinió

El defensor del ciutadà
Gairebé tothom coneix la figura del Síndic de Greuges, fins ara menystinguda per les administracions, poc o gens amigues de donar explicacions i solucionar problemes. Aquests darrers anys, molts municipis catalans grans i mitjans han establert la figura del Síndic de Greuges Municipal, un intermediari independent que fa d’altaveu dels problemes dels ciutadans davant el poder municipal.
Ja fa molts anys que regularment he escrit articles a la premsa local i comarcal reclamant que la ciutat de Vic tingués un Defensor del Ciutadà (Defensor del Poble, o Síndic de Greuges, com es vulgui). Ara, finalment, l’ajuntament de la capital d’Osona ha aprovat instaurar el Síndic de Greuges Municipal, un servei que a Manlleu ja fa temps que funciona. Durant anys, els manaies vigatans han dit que no feia cap falta, perquè el govern municipal ja es fa ressò de les inquietuds del poble. Això seria veritat si els polítics no fossin partidistes, ni defensessin interessos particulars.
En aquest context i davant l’autisme oficial, els periodistes vigatans sovint ens hem vist obligats a fer tasques de suplència i a exercir de defensors del ciutadà. Sovint m’he trobat amb persones que diuen: “A veure si els periodistes expliqueu la veritat”, referint-se a diferents temes que afecten als drets civils, el benestar de les persones, la socialització del lleure i la cultura, el foment equitatiu de l’esport, les mancances estructurals, els entrebancs per transitar a peu per determinats carrers, l’explotació laboral, la violació dels drets humans, els abusos de l’administració, la ineficàcia d’alguns organismes, les martingales burocràtiques, el dubtós criteri a l’hora d’accedir a les beques…
Per definició, el Síndic Municipal de Greuges no és cap jutge i no dicta sentències, no imposa sancions ni pot suspendre les actuacions administratives. Les seves resolucions tampoc poden ser objecte de recurs. La seva missió és garantir el dret de totes les persones a tenir una bona administració governamental. Ha d’atendre les queixes de les persones que es trobin desemparades davant l’actuació o la manca d’actuació de les administracions o dels organismes que depenen de l’ajuntament i dels seus concessionaris o contractistes. Per definició, tothom pot presentar queixes, tant persones físiques com jurídiques. Totes les actuacions del síndic municipal són gratuïtes, i no és necessària l’assistència de cap advocat o procurador. Les queixes s’han de formular per escrit, acompanyades amb documents que puguin servir per a aclarir el cas. L’escrit ha d’explicar els fets i les circumstàncies que són objecte de la queixa, per anar bé acompanyat amb documents que puguin servir per a aclarir el cas.
Des de fa tres anys, a Manlleu, aquest paper l’exerceix Jordi Casellas, un home que ha hagut d’actuar en casos d’errors o arbitrarietats en les resolucions, retards indeguts o injustificats, inexecució de resolucions, tracte indegut als ciutadans i negativa a facilitar-los informació a la que tenen dret, i qualsevol actuació que impedeixi o dificulti l’exercici legítim dels drets ciutadans. Habitualment, les queixes ciutadanes dels manlleuencs fan referència a temes d’urbanisme, medi ambient, responsabilitat patrimonial, consum, salut pública, cultura, educació, esports i seguretat ciutadana, entre d’altres.
Ara, un ple de l’Ajuntament de Vic ha aprovat la moció presentada per Arnau Martí (de Vic Per a Tots) per la creació del Síndic de Vic. El regidor ha proposat que la persona escollida per desenvolupar el càrrec ho sigui per una majoria considerable de membres del consistori, estigui al marge dels mandants electorals i sigui independent dels partits. La resta de regidors hi han estar d’acord, tot i que alguns han matisat que cal que sigui una persona de consens, que el reglament es faci conjuntament, que el pressupost no sigui desorbitat i que no s’actuï amb presses, ni s’estableixi una data precipitada. Tenen raó quan diuen que no cal precipitar-se, però tampoc no és qüestió d’eternitzar el seu nomenament i esperar deu anys. Que la prudència no ens faci traïdors. Benvingut sigui el Defensor del Poble. O la Defensora.
[ INICI ]