Opinió
Quan el sistema judicial victimitza
Aquesta setmana he hagut de d’assistir a un judici per un cas de violència de gènere (utilitzaré aquesta denominació per adaptar-me a la llei orgànica 1/2004), just la setmana del 25 de novembre, dia internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones.
Tristament, he constatat el que ja havia sentit i llegit milions de vegades, el sistema judicial victimitza a les dones que han patit maltractament.
En primer lloc, perquè la dona ha de compartir espai d’espera amb el seu maltractador. Jo no parlo de “suposat” maltractador perquè les dades del Consell General del Poder Judicial no enganyen, les denúncies falses en violència de gènere representen el 0.19% de les denúncies, així que la probabilitat d’estar davant d’un maltractador és elevadíssima. Una altra cosa és que es pugui demostrar que ha existit aquest maltractament.
En segon lloc, sabem des de fa anys que el tipus de violència més comuna i que es dóna en totes les relacions en què hi ha violència de gènere és la violència psicològica; i que totes les altres violències (física, ambiental, social, econòmica i sexual) tenen impacte psicològic en les dones i, per tant, també es podrien englobar dins de la violència psicològica. En canvi, el sistema judicial insisteix sobre l’existència o no de violència física, quan també sabem que els maltractadors no són malalts impulsius i alcohòlics que no saben què estan fent. Saben perfectament a qui picar, quan fer-ho i com fer-ho. Així que la majoria d’agressions físiques no deixen rastre i per molt que vagis a urgències, no veuran res.
En tercer lloc i enllaçat amb l’anterior, de manera específica la legislació catalana, si bé és cert que no té competència en “lo penal”, va aprovar la llei 5/2008 en què s’incloïa la violència econòmica en les tipologies de violència masclista perquè aquesta és patent en la majoria de casos de violència de gènere. Em diran que no és violència no poder tenir diners per comprar necessitats bàsiques per a les filles i fills i per a la pròpia dona, independentment si aquesta treballa fora de casa o no. És més, aquesta violència sol ser la que es perpetua quan la relació ha finalitzat en no passar la manutenció de les filles i fills en comú, tot i que aquesta última és més fàcil de demostrar que l’anterior.
En quart lloc, el testimoni de la dona més que una prova per demostrar que ha existit la violència és una prova per demostrar que no. Em recorda l’imaginari col·lectiu (totalment masclista) que ens diu que les dones som histèriques, que exagerem, que no sabem què diem, que mentim… aquell imaginari que ens ve a dir que som filles directes del diable. Que una dona no recordi exactament quines amenaces li han fet, més que una contradicció, és un mecanisme de defensa per poder dormir a les nits i viure sense por. Però, és clar, a ulls d’algú que no es troba en situació de violència, això és impensable.
En cinquè lloc, la testificació de professionals que han treballat i acompanyat a la dona perquè pugui viure lliure de violència, no sembla tenir massa credibilitat, fins al punt que l’acusació és capaç de dir que un informe de professionals és subjectiu i espuri, que per qui no coneix aquest terme (que no el deu conèixer bàsicament la majoria de persones de parla catalana) vol dir fals.
I hi hauria un sisè, setè, novè, desè... lloc més a redactar per fer palès que el sistema judicial victimitza a les dones que han patit violència de gènere, però no m’estendré més. Simplement remarcar la necessitat de fer un canvi global i, sí, radical en el sistema judicial (i de retruc en la societat). Però potser podríem començar per quelcom més factible que és la formació real de jutges, jutgesses, fiscals, advocades, advocats… especialment aquelles i aquells que treballen amb dones que han patit violència, perquè tinc entès que la formació consisteix en unes 20 hores i online.
I encara hi ha qui s’estranya que existeixi un dia internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones quan és una violència que és present en tots els àmbits de la societat.
[ INICI ]