Opinió

Activitats per no perdre el temps
Aquests darrers anys, la societat civil ha desenvolupat diversos projectes per afavorir la convivència i l’establir ponts entre diversos sectors que estaven desconnectats. Dos d’aquestes iniciatives més destacades són les “Parelles lingüístiques” i les “Parelles artístiques”. La primera consisteix a posar en contacte una persona catalana amb un immigrant nouvingut que desconeix la llengua catalana i a partir d’aquí s’estableix un calendari de trobades on es fan pràctiques orals –i de vegades escrites- on la persona estrangera aprèn les nocions bàsiques de l’idioma del país. Les “Parelles artístiques”, formades per un artista i un usuari dels serveis de Salut Mental, es reuneixen regularment per elaborar conjuntament una obra artística, una manera de conjurar l’estigma social de les malalties mentals.
En una època caracteritzada per l’aïllament individual, molta gent passa les estones de lleure fent activitats individuals com ara resoldre sodokus i crucigrames, navegar per internet, llegir llibres o matar el temps mirant la televisió. Però també existeixen altres maneres de guanyar el temps. Des de l’any 2009 a Manlleu funciona el projecte TxT (Temps per Temps), una iniciativa que va néixer per incentivar les relacions entre les persones del barri de l’Erm i la resta de la capital del Ter. Es tracta d’un intercanvi gratuït (habitualment en format grupal), de serveis entre persones que viuen o treballen a Manlleu, basat en el principi d’ajuda mútua entre la ciutadania. Des d’aleshores a aquesta mena de banc de temps s’hi ha apuntat prop de 500 persones. Cal assenyalar que la majoria d’inscrits al Banc del Temps de Manlleu són dones, tot i que també s’hi ha apuntat home i dones de Vic, Torelló, Roda de Ter, Tona, L’Esquirol, Santa Eugènia i altres poblacions.
Les activitats i propostes desenvolupades són d’una gran varietat. Una de les més importants i participades són les caminades setmanals guiades en grup per itineraris diferents de Manlleu i el seu entorn, una manera distesa i saludable de fer esport, conèixer diferents camins dels voltants del municipi, passar una bona estona, conèixer gent i reforçareu vincles d’amistat.
Entre els intercanvis que s’han fet la llista és molt àmplia: classes de català, d’idiomes estrangers i de noves tecnologies; intercanvis gastronòmics, aprendre a fer bijuteria, manualitats i coques de Sant Joan, o acompanyar persones que necessiten ajuda. També s’han creat grups per acompanyar gent gran a la festa de Sant Jordi, per fer activitats lúdiques amb nens i nenes a la residència de l’Hospital de Sant Jaume, aprendre a ballar sevillanes, cantar cançons i tocaran guitarra; s’han organitzat tertúlies per comentar les caminades, tallers de construcció de nines i mostres d’objectes i obres d’art realitzades amb material reciclat o espectacles.
Algunes de les propostes estan relacionades amb la salut, com un taller de reflexologia, una tècnica mil·lenària per treballar els òrgans interns mitjançant la pressió als peus i a les mans. Sense oblidar el mercat d’intercanvi de roba i complements repartits en tres espais diferents (a l’escola bressol Els Picarols, a l’espai terrassa de l’Ateneu, i a l’Espai Express); a més d’acomplir una funció social, aquesta activitat també ha permès conscienciar la gent sobre la problemàtica ambiental, la prevenció de residus i l’estalvi de recursos. Cal felicitar tota la gent implicada amb el Banc del Temps. Una manera lloable de no perdre el temps i de pensar amb els altres.
[ INICI ]