Opinió

Helga Masramon, tècnica d'Igualtat de l'Ajuntament de Manlleu
Empreses socialment compromeses
Diversos estudis sobre el treball i els usos del temps avalen que el treball no és només una activitat laboral, sinó que va molt més enllà de les hores destinades a la producció dins d’una empresa, des de les tasques de la llar fins a la cura de persones.
En l’àmbit laboral, la presència d’ambdós gèneres és diferent. Queda constatat que hi ha un ús desigual en els usos dels temps de treball entre les dones i els homes, en relació a la càrrega total de treball i que afecta directament a les dones, en termes de quantitat i qualitat. Encara avui en dia, les dones presenten més contractes a jornada parcial i una major taxa d’atur degut als rols de gènere, que suposen, erròniament, que la dona ha de ser qui tingui cura dels infants i les persones d’edat avançada perquè està més capacitada. Per tant estem davant una desigualtat de gènere important.
Al llarg dels anys s’han anat creant polítiques de conciliació de la vida laboral i familiar, amb l’elaboració de diverses lleis tant a nivell estatal com autonòmic, amb la finalitat d’estimular l’ocupació i més concretament la de la dona.
Tot i que d’entrada, pot semblar dificultós per a les empreses, aplicar mesures de conciliació laboral i familiar, aporta importants avantatges:
Incrementen els índex de satisfacció entre la plantilla, amb una major implicació amb l’empresa.
Millora la motivació i per tant el rendiment de les persones que formen la plantilla, la qual cosa es tradueix en un increment de la productivitat.
Millora la qualitat del servei i del producte que ofereix l’empresa ja que les persones que en formen part, s’impliquen i interioritzen la cultura de qualitat.
Incrementa el nombre de persones qualificades i evita la pèrdua de talent.
Es projecta una imatge corporativa positiva envers els clients, la societat, i la resta d’empreses.
De vegades es pot percebre l’aplicació d’aquestes mesures com a costoses a nivell econòmic, no obstant res més lluny de la realitat. La majoria de les vegades només cal fer modificacions en els processos organitzatius que no impliquen cap cost afegit per l’empresa. Com per exemple:
Flexibilitat en l’hora d’entrada i sortida, que pot ser des de mitja hora a una hora al inici de la jornada que posteriorment es recupera a la sortida, o a l’inversa. Es pot començar abans i sortir abans si és necessari.
Flexibilitat en els descansos que inclouen els àpats (escurçar l’estona dedicada, no fer-lo) per poder entrar més tard o sortir abans.
Distribució flexible de les hores setmanals, per exemple realitzar més hores de treball diàries però treballar mig dia o un dia menys a la setmana.
Hores de treball no presencials, amb la possibilitat de dur-les a terme des de casa o des d’algun altre lloc.
Jornades intensives coincidint amb vacances escolars.
Intercanviar el torn amb altres persones de la plantilla.
Ampliació de períodes de vacances amb reducció del sou proporcional al període gaudit de més.
Banc de temps, en el que una persona pugui intercanviar el sou per hores amb una altre persona de la plantilla.
Adquirir doncs, un compromís social amb la igualtat real i efectiva entre dones i homes, afavoreix no només a la societat sinó a totes aquelles empreses organitzacions decidides a eliminar aquestes discriminacions indirectes i subtils però alhora tant nocives per a totes i a tots.
[ INICI ]