Opinió

Empreses i organitzacions poden col·laborar per fer un territori socialment responsable
Actuar de forma respectuosa amb l’entorn i procurar comprendre i satisfer les expectatives que els grups d’interès tenen sobre la nostra organització és cada cop més un repte vinculat a l’excel·lència. La responsabilitat social (RS) tracta sobre la manera com una empresa o qualsevol organització pot gestionar aquestes polítiques que van adquirint una rellevància més determinant per millorar la legitimitat de la societat per a operar en el mercat.
A l’hora de gestionar l’RS, una organització ha d’atendre en primer lloc les responsabilitats vinculades directament a la seva activitat. Però, tot seguit, hauria d’escoltar les necessitats i inquietuds del territori on opera i fer-se coresponsable dels reptes. Partint de l’esforç per desenvolupar la responsabilitat social corporativa, cal que les empreses contribueixin a abordar els reptes del territori.
Una de les característiques principals de la responsabilitat social és el diàleg entre grups d’interès diversos i les aliances. Parlar del repte de desenvolupar un territori socialment responsable ens porta a explorar noves converses entre sectors i organitzacions. Els valors i les bones pràctiques d’RS són part de la competitivitat regional, ajuden a captar talent, milloren la qualitat de vida, garanteixen la sostenibilitat, i aporten reputació al territori.
Per facilitar la identificació de les matèries rellevants per a una empresa que operi a Catalunya, Respon.cat va posar en marxa en programa Focus de l’RSE a Catalunya i va consensuar quines eren les principals inquietuds que es podien gestionar des de la responsabilitat de les empreses i les organitzacions. Així, una organització pot tenir compte l’agenda global dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’agenda local dels Focus que us proposem en el context de Catalunya.
Respon.cat té la voluntat de contribuir a fer de Catalunya un país socialment responsable, amb moltes comarques i ciutats socialment responsables. En aquest sentit, cada any es premia un TSR i el 8 de juny de 2017 un esdeveniment singular, el Seminari TSR+10: cent persones es van reunir al Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú amb la voluntat de rellançar la responsabilitat d’empreses i organitzacions i projectar-la als territoris.
Una barreja d’organitzacions molt diferents van apostar per construir en positiu i usar la seva pròpia responsabilitat social per contribuir a fer una societat millor. Josep Santacreu, president de Respon.cat i conseller delegat de DKV Assegurances, va dir que si anys enrere haguéssim dissenyat un acte per fer des de Respon.cat hauria estat aquest, de diàleg transversal i orientat al territori. Cal crear una cultura de la col·laboració perquè cap dels grans reptes importants que té la societat es podrà resoldre des d’una sola part.
S’hi va proclamar el Manifest per uns TSR, amb el compromís de treballar per fer de Catalunya un país socialment responsable, obert a adhesions.
Emprendre el repte de ser una comarca o un municipi socialment responsable pot afavorir que es puguin compartir valors i inquietuds i sumar esforços per a abordar sinèrgicament els principals reptes del territori i facilitar en darrer terme que els valors de la responsabilitat social, l’ètica, la sostenibilitat, la transparència… passin a formar part més conscientment de la cultura empresarial i organitzacional, fins i tot de la pròpia identitat del territori.
[ INICI ]