Opinió

Manlleu, ciutat educadora
Així comença la Carta de Ciutats Educadores, el document on els municipis que van participar al I Congrés Internacional de Ciutats Educadores (Barcelona, 1990) van recollir els principis bàsics per a l’impuls educatiu de la ciutat. A dia d’avui, 30 anys després, ja hi ha més de 500 ciutats de 34 països que pertanyen a l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) i Manlleu n’és una d’elles.
Però què és una ciutat educadora i quina és la visió entorn de l’educació que impulsa?
Una ciutat educadora és una ciutat compromesa amb l’educació; una ciutat on l’educació va més enllà de l’escola i impulsa la visió de l’educació com a ecosistema educatiu al llarg i a l’ample de la vida; una ciutat on es fomenta la convivència, l’equitat, la inclusió, la igualtat, la participació i la justícia social; una ciutat on es té en compte la participació i la veu de tots els seus agents educatius, fomentant-ne els vincles i coresponsabilitzant a la ciutadania i als agents educatius perquè l’educació sigui cosa de tots i totes.
Manlleu va iniciar i visibilitzar aquest camí l’any 2016, amb la creació del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC). Ja des del principi, el projecte es va estructurar al voltant de 4 àmbits: l’àmbit escolar, l’àmbit fora escola, la formació de persones adultes i la ciutat educadora.
Centrant-nos en aquest últim àmbit, el de la ciutat educadora i de coresponsabilitat educativa, s’han treballat diverses línies d’actuació: fomentar noves formes o maneres i models educatius que integrin l’educació formal, no formal i informal per a tota la ciutadania, educar per conviure en la diferència, recuperar el carrer com a espai de joc, convivència i aprenentatge, impulsar la participació individual i col·lectiva de la ciutadania de Manlleu al PEC (infants, joves, adults, entitats, empreses) o reflexionar entorn al valor educatiu de les entitats per potenciar-ne els vincles i les col·laboracions.
En aquest sentit, i per portar a terme els diferents projectes, el Grup Impulsor del PEC ha promogut diferents accions i espais per tal d’estructurar i vincular a persones i agents educatius que s’impliquen en l’educació de la ciutat. Un exemple d’aquest potencial educatiu el vam poder veure i seguir treballant la tardor passada en el IV Fòrum Educatiu de Ciutat, que sota la pregunta “Com educa la ciutat?” va reunir a una seixantena de persones per reflexionar entorn dels reptes educatius de la ciutat i millorar les vinculacions entre entitats i agents educadors.
És doncs important que la ciutadania participi i reconegui l’aportació educativa (sovint invisible) que dia a dia es desplega a la ciutat: a les escoles, als carrers, en els centres sanitaris, a les entitats, durant les activitats extraescolars, en els equipaments culturals i esportius de Manlleu i així un llarg etcètera. Per visibilitzar aquest ecosistema educatiu, el passat dilluns es va emetre un programa a Ràdio Manlleu que, amb la participació d’una vintena d’agents educatius i entitats, va mostrar aquesta visió educativa en clau de ciutat. Podeu accedir al programa a l’apartat de Podcast del web de Ràdio Manlleu, al llistat de programes Manlleu Educa.
Des del PEC, donem les gràcies a tothom que aporta en el seu dia a dia per millorar l’educació de Manlleu i us animem a seguir la nostra activitat a través de la pàgina web https://pec.manlleu.cat/ o bé des del nostre Instagram @pecmanlleu.
Entre totes i tots, seguirem treballant per millorar l’educació a Manlleu, reconeixent i acompanyant les aportacions educatives que hi tenen lloc en el dia a dia i és que…
A Manlleu, tothom educa!
[ INICI ]