Opinió
ELS MEUS DUBTES SOBRE LA GRIP A
Falta menys d’un mes, el 16 de novembre, perquè comenci la campanya de vacunació de la Grip A. Un virus que, des de que va aparèixer, ha omplert pàgines de diaris i milers de minuts de ràdio i televisió, generant desconcert i alarma social. Ara, sis mesos després de l’aparició i amb la vacuna a les portes, penso que és moment de fer la vista enrere i reflexionar sobre el tractament que s’ha fet d’aquest virus i sobre com tots plegats hem inflat un globus que s’ha acabat punxant per si sol.
Una lliçó per a futurs estudiants de periodisme sobre el què no s’ha de fer a l’hora de tractar una notícia. Segurament, la Grip A trobarà en l’hivern i el fred el seu millor aliat, però ha estat precisament l’estiu i la calor els qui han aconseguit fer gran la pilota. Amb el curs polític aturat i la gent de vacances, els mitjans fan mans i mànigues per omplir i una notícia com la de la Grip A es converteix en l’aliat perfecte, subministrant un degoteig constant de morts que es converteixen en notícia o més ben dit, que els mitjans converteixen en notícia fins que, un cop tornats a la normalitat del setembre, el soufflé es desinfla deixant pel camí una sèrie d’interrogants. Preguntes com ara, ¿Per què Grip A ha passat de ser un virus que havia d’acabar amb mitja població mundial (o això semblava) a convertir-se en un simple refredat? Per què s’anunciava cada mort per Grip A a Espanya, quan tothom sap (i així s’ha publicat) que la grip estacional provoca moltes més morts a l’any? Per què s’han fet tantes recomanacions absurdes (com no donar la mà) per evitar el contagi? Serveix de res? Per què és tan important vacunar-se? No havíem quedat que no era un virus tan perillós? Per què hi ha tantes veus discordants a la vacuna? Algunes suposadament acreditades, com la de la metgessa i monja Teresa Forcades, que ja s’ha fet famosa pels seus consells en un vídeo de Youtube.
Tot plegat ha provocat situacions absurdes, entre còmiques i penoses, com la imatge publicada a La Vanguardia de dos japonesos passejant per Barcelona amb mascareta, o la gent comprant les mateixes mascaretes a la farmàcia per protegir-se de la Grip A, o el canvi de nom, fins a 3 vegades, del mateix virus, que ha passat de grip porcina a grip nova i després a Grip A.
La sort és que aquesta febre informativa, com la febre que provoca el virus, passarà amb el temps, però el pitjor és que no és la primera vegada que passa. Ja va passar amb les vaques boges. En aquella ocasió els mitjans també es van tornar bojos i la gent va deixar de comprar carn. I qui se’n recorda ara de les vaques boges? Doncs posaria la mà al foc que d’aquí un temps ningú se’n recordarà tampoc de la grip A. Algú vol apostar?