26 d'abril de 2024

El duc de Pimientos acaba jutjat i en Toca-sons fa les paus amb les autoritats de Taradell

La pluja ha obligat a modificar la festa i a eliminar alguna part, ja que s'anava amb retard

El Ter 25 d'agost de 2008 a les 23:27
Lluís Pressegué ha estat el taradellenc que ha encarnat la figura del bandoler
En Toca Sons fent les paus amb les autoritats de Taradell
El bandoler Toca-sons ha sortit viu un cop més de Taradell. El bandoler més famós del municipi ha entrat al poble, se l'ha fet seu i, fins i tot, ha pogut marxar sense ser jutjat pel nou personatge, el comte duc Pimientos. En Toca Sons ha acabat fent de jutge del mariscal, enviat per Felip IV, i ha pogut abandonar la vila de Taradell amb el vist-i-plau dels sometents i l'alcalde del municipi.

La pluja ha amenaçat durant tota la tarda la festa d'en Toca-sons. El fort aiguat que ha caigut a primera hora de la tarda, ha obligat a fer canvis en l'estructura. Primer de tot ha retardat l'arribada dels bandolers al municipi. Tot i això, han entrat pel carrer principal fent molt soroll amb els seus trabucs i apallissant els sometents. Han increpat la població, saquejat i robat alguns establiments i detenint el comte duc de Pimientos. Aquest nou personatge, novetat d'enguany, havia arribat a Taradell amb el prestigi d'haver acabat amb el bandolerisme a Castella. Enviat pel rei Felip IV, però sense el suport incondicional del poble ni dels sometents, ha acabat a les mans d'en Toca Sons i els seus bandolers, gràcies a la col·laboració dels taradellencs.

Als jardins de can Costa i Font, en Toca-sons, enguany, ha passat de ser jutjat a ser jutge. En un judici poc transparent i dirigit pels bandolers, s'ha decidit penjar el comte duc de Pimientos. Només l'ha salvat de la forca un pacte amb els bandolers, que s'han quedat amb la seva fortuna i la germana monja com a aval per cobrar l'acord.

En Toca Sons ha marxat del poble, però abans, gràcies a la intervenció de Sibil·la, una mena de deessa o fada, i a un espectacle del grup 'Canya que no és Conya', ha fet les paus amb l'alcalde i els sometents. L'espectacle s'ha acabat amb un castell de focs.

El secret de saber qui encarnava la figura d'en Toca-sons no s'ha sabut fins que el bandoler ha entrat al poble. Aquest any ha estat el taradellenc Lluís Presegué. Ell mateix ha explicat diu que la incògnita va ser més fàcil de mantenir, ja que sempre és present als assajos del judici, ja que n'és el director. El taradellenc assegura que ha gaudit molt interpretant el personatge que, l'any que ve, 'tornarà a fer de les seves' pel poble.

El gegant d'en Toca Sons era una de les novetats d'enguany

Sibil·la ha estat el personatge que ha aconseguit unir poble i bandolers

Els bandolers han arribat a envair el poble i fer-se'l seu

Etiquetes:
Cultura