27 d'abril de 2024

El 28è Festival Internacional de Música de Cantonigròs manté l'aposta per la varietat tot i la retallada de pressupost

La nova edició del Festival Internacional de Música de Cantoni s'estrenarà enguany amb una prèvia a Barcelona

El Ter 1 de juliol de 2010 a les 18:35
Integrants del Beijing Primary School Sail Dance Group
El Festival Internacional de Música de Cantonigròs, que des de fa quasi tres dècades reuneix formacions corals de tot el món, tampoc no pogut escapar de la crisi, tal com reflecteix un pressupost que s'ha reduït en un 15% en aquesta edició, que se celebrarà del 15 al 18 de juliol.

S'ha passat dels 256.000 euros de la darrera edició als 220.000 de la d'enguany. Acostumat a subsistir, en part, gràcies al voluntarisme de la població i amb un pressupost molt ajustat, la caiguda del pressupost no ha de fer disminuir la qualitat de la programació. Almenys aquest és el propòsit dels organitzadors, que aquest dijous han presentat un cartell que aposta per la varietat d'estils i manté la procedència global dels artistes participants.

La nova edició del Festival Internacional de Música de Cantoni s'estrenarà enguany amb una prèvia a Barcelona, el 14 de juliol. Serà un concert al Palau de la Música Catalana a càrrec d'una formació d'Indonèsia, 'Gracioso Sonora Choir', que oferirà un repertori d'obres tradicionals del seu país.

Des de l'endemà i fins el 18 de juliol seran 42 les formacions, entre cors i companyies de dansa, les que actuaran a Cantonigròs, el petit municipi situat a Osona. El festival manté el seu 'esperit internacional' i ha programat grups de 24 orígens diferents, alguns tan allunyats com la Xina, Filipines, Mèxic o Rússia.

El festival va rebre 300 sol·licituds de formacions per participar en el certamen, una xifra que desbordaria la capacitat del festival, que el director del certamen, Josep Maria Busquets, fixa en un màxim de 50 grups.

El festival manté la competència entre formacions i, per tant, també la recompensa als vencedors. 7.850 euros es repartiran entre els guanyadors de les diverses categories, Premi Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Vic, Institució Puig-Porret, Fundació La Fontana i Premi Festival Internacional de Música de Cantonigròs. La selecció correrà a càrrec del Comitè Executiu del Festival, deu persones, i de les 12 persones que integren el jurat de Música, i les quatre del jurat de Danses.

Els noms propis d'aquesta edició del festival provenen principalment del continent asiàtic i d'Europa. Pel que fa als primers, destaca el 'The University of Santo Tomas Singers', des de Filipines, o el propi Gracioso Sonora, que serà també protagonista del concert inaugural al Palau de la Música, i el 'Bejing Primary School Golden Sail', grup de dansa de Pequín.

Quant als representants europeus més destacats, cal citar 'De Kickers', un dels millors cors infantils d'Holanda, 'Rovesnkik', un dels millors cors ucraïnesos o el 'Gruppo Folk Città di Canicatti Terra del Sole', des d'Itàlia. A més, també destaca la formació catalana 'Cor Aglepta', integrat principalment per noies i nascut l'any 2001 a Sant Cugat del Vallès.

El festival de Cantonigròs s'ha caracteritzat per ser una cita que mobilitza la població del municipi i de la comarca de manera significativa. De fet, l'allotjament de les prop de 400 persones que arriben a la zona pel festival s'assumeix en gran mesura per unes 800 famílies dels pobles propers, que s'ofereixen a acollir els artistes.

Josep Maria Busquets ha aprofitat l'avinentesa per anunciar un principi d'acord de col·laboració amb la Universitat de Vic. Busquets ha explicat que aquest divendres s'ha de signar un conveni entre el festival i el centre universitari que, entre d'altres punts, planteja la participació dels estudiants en la confecció d'una nova pàgina web del certamen, la realització d'un audiovisual sobre el festival per part dels estudiants de comunicació i també un descompte del 50% en els preus de les entrades pel conjunt de persones que integren la comunitat universitària d'aquest centre.
Etiquetes:
Cultura