Tots els concerts del festival de música de Cantonigròs es podran veure per televisió a través d'Internet
dimarts 8 de juliol de 2008 19:31hAls 78 països que ja hi han tingut representació en alguna edició, aquest any s'hi suma Tailàndia

Un dels grups participants serà Choir Daugava provinent de Letònia
Un dels grups participants serà Choir Daugava provinent de Letònia
Cantonigròs, | Tots els concerts del 26è Festival Internacional de Música de Cantonigròs es podran veure per televisió a través d’Internet, en directe o en diferit, accedint a la pàgina web del festival, http://www.fimc.es/.
Del 17 al 20 de juliol, una trentena de cors de 32 països participaran en aquest festival amateur, de competició i exhibició de música coral mixta, veus iguals femenines, cors infantils, cors de música i danses populars. Als 78 països que ja hi han tingut representació en alguna edició, aquest any s’hi suma Tailàndia, amb la participació d’un cor de noies procedents de Bangkok.
El president del festival, Josep M. Busquets, ha presentat aquest dimarts a Barcelona la nova edició de la trobada i competició coral del nucli de Cantonigròs, que des de l’any 1983 porta a terres catalanes gent d’arreu del món amb la mateixa afinitat per la música popular i el cant coral, amb la intenció de compartir vivències i cultura.
Seguint la línia fundacional, el festival comptarà amb participants de 32 països, amb la novetat de Tailàndia, un país que encara no hi ha participat mai i ho farà amb un cor de noies, que faran una demostració de les danses, cants i vestits típics de la seva cultura. Una incorporació que Busquets considera ‘extraordinària’ per la riquesa cultural del país, tant diferent de les tradicions més properes.
Ucraïna, Indonèsia, Sèrbia, Filipines, Irlanda del Nord, República Txeca o la Xina són alguns dels països representats en aquest festival, a través de corals d’adults i infants, que mentre concursen a Cantonigròs passen uns dies de convivència amb els veïns dels pobles de la zona, ja que la meitat dels participants s’allotgen en cases particulars, mentre que els nens ho fan en albergs o cases de colònies.
D’aquesta manera s’estableixen relacions d’amistat entre les colles i la gent de la zona, fins al punt que també s’organitza algun concert paral·lel en els municipis on s’allotgen i, en dos d’ells, Les Presses i Olost, també s’han creat dos festivals similars, amb convidats de diferents països, però amb menys participants i dedicats a les danses populars.
La participació de diferents cultures és l’eix d’aquest festival, que s’alimenta de la varietat i la riquesa musical, però cada any aquesta diversitats es veu amenaçada per les exigències burocràtiques de les fronteres, segons lamentava avui Josep M. Busquets, que ha hagut de fer varies gestions per obtenir visat per als participants d’Ucraïna.
Una de les novetats d’aquesta edició és la possibilitat de veure els concerts per televisió a través d’Internet, una iniciativa pensada per als amics i familiars dels països participants, que podran seguir les actuacions des del lloc d’origen, però també per donar més internacionalitat a l’esdeveniment, convidant totes les corals del món a conèixer Cantonigròs.
Encara que les despeses del viatge corren a càrrec dels grups, l’organització els finança l’estada, ja sigui en els domicilis particulars o en hotels, i concedeix cinc premis en metàl·lic fins a un total de 7.850 euros, amb el suport de diferents institucions, com ara la Generalitat, l’Ajuntament de Vic o la Fundació La Fontana. El pressupost total per aquesta edició no supera els 250.000 euros.
Cantonigròs també s’afegeix als actes de celebració del centenari del Palau de la Música, amb la programació en competició de ‘La sardana de l’Abril’, una obra de Lluís Maria Millet, fill del fundador de la seu de l’Orfeó Català, Lluís Millet, que servirà per donar a conèixer la cultura catalana i el seu ball més tradicional.
Com ja es va fer l’any passat, coincidint amb la celebració del 25è aniversari, el festival també ha programat un concert inaugural el 16 de juliol al vespre a la capella de Santa Cecília de Barcelona, on un grup d’Israel interpretarà cançons tradicionals de la cultura jueva. Un quart de segle després de l’inici, pel festival ja hi ha passat 1.300 entitats corals i de danses d’una vuitantena de països i de 440 ciutats dels cinc continents.
Tot i que es continua organitzant en una carpa desmuntable, les expectatives de l’organització apunten que l’any vinent es podrà començar a plantejar la construcció d’un escenari fix i modulable, que acollirà el festival a l’estiu i tindrà altres usos socials i culturals la resta de l’any, com és voluntat dels organitzadors un cop estigui garantit l‘ús públic dels terrenys.
[ Inici ]
