26 d'abril de 2024

«El món ens condueix a aplicar fórmules com el porta a porta, no podem mantenir un sistema que té data de caducitat»

Àlex Garrido confirma que no serà alcaldable per ERC el 2023 i el partit ja treballa en el seu relleu

Raimon Roma 17 de setembre de 2021 a les 11:48
Àlex Garrido repassa l'actualitat de la ciutat a Ràdio Manlleu | elter.net

Per començar la temporada d'entrevistes a Ràdio Manlleu, el primer en passar pels estudis va ser l'alcalde del municipi, Àlex Garrido. Va repassar l'actualitat del municipi i els mesos que vindran.


Com ha passat l’estiu Manlleu? En context de pandèmia, les dades no han estat molt tranquil·litzadores.


Pel que fa a les activitats a l’estiu estem molt satisfets, la ciutadania ha agraït aquesta programació constant durant els mesos de juliol i agost.  Parlant de la pandèmia, és cert que durant l’estiu Manlleu ha estat una de les ciutats de la Catalunya Central amb uns índexs més alts de Covid. Però també és cert, que ara mateix estem amb una situació molt millorada respecte a les dades que teníem els mesos de juliol i agost i, a més a més, en l’àmbit de la Catalunya interior, Manlleu és de les ciutats que ara mateix té uns índexs més baixos.


Vam acabar la temporada passada parlant de la compra dels terrenys de General Cable per part d'Electro-Jet. Per com es va produir, es tracta d’un exemple a seguir per altres empreses que es vulguin instal·lar a Manlleu?


Crec que és importantíssim que hi hagin empreses interessades en la nostra ciutat. El fet que una empresa amb una activitat de valor afegit decideix que Manlleu és el seu punt estratègic d’activitat, per a nosaltres es fonamental, i crec que ha d’omplir d’orgull a la gent de la nostra ciutat. Manlleu ha estat, és i seguirà sent una ciutat amb un pes industrial molt important i de fet, un dels elements que ens ha portat aquesta pandèmia de la Covid és, i penso que ho serà en els pròxims mesos i anys, un incentiu per a la reindustrialització. De fet estem en el tram final del nou polígon del Mas, estem creixent en espais industrials, hem fet totes les obres de modernització del polígon existent. Per tant, el que està en mans de l’administració local és posar les eines i posar les condicions necessàries i favorables per a què l’economia es pugui desenvolupar en les millors condicions possibles.


El Consistori ja s’ha trobat amb Incasòl per decidir que es farà amb el solar on hi havia els pisos de Can Garcia?


No ens hem trobat encara. De fet, el que vam quedar abans que comencés l’estiu és que amb la represa de l’activitat política ens tornaríem a citar. Espero que en les pròximes setmanes puguem fer aquesta reunió. L’obra ja està acabada. Ja hi ha el solar completament buit i per tant, ara és el moment d’encarar aquestes converses sobre les necessitats que té Manlleu, especialment el barri de l’Erm i poder arribar a una proposta de consens.


Parlant d’inici d’activitat política. Quins són els reptes més immediats del consistori?


El repte primer és el mateix que hem tingut en els darrers mesos: combatre les conseqüències de la COVID, siguin econòmiques, socials o emocionals. Aquesta és la primera prioritat del nostre ajuntament i hem d’intentar que aquella gent que ha perdut la seva feina, que es troba en una situació més desfavorable de la que tenia abans de l’esclat d’aquesta pandèmia, puguin tornar a nivells de normalitat. A banda d’això, a Can Puget, molt previsiblement a principis del mes d’octubre començaran les obres de reforma de l’espai per encabir-hi l’escola de música. Hem trigat molt, vam tenir un problema amb la licitació en el seu moment i ara mateix estem en el tram final. Tenim també el tema del nou espai i sòl industrial a la zona del Mas. Ara s’ha d’aprovar la reparcel·lació i entrarà també la licitació d’aquesta obra, tan esperada i tan fonamental per reactivar l’economia de la ciutat i oferir espai en aquelles empreses ja existents que necessiten ampliar.


Una de les obres que ha finalitzat és el carril bici.


Les ciutats del futur són ciutats amb transport sostenible i amb carrils bici. Només hem de viatjar per Europa per adonar-nos d’aquelles ciutats en què estan molt més avançats i això ja s’aplica des de fa anys. Tot canvi substancial de la modificació en la mobilitat municipal genera confusió, hi ha gent que no hi està d’acord, però aquests canvis es van assumint a poc a poc i estic convençut que d’aquí a uns mesos conviurem amb el carril bici i ho farem d’una forma jo crec sense cap mena de problema. És més, la mateixa Avinguda de Roma en què hi havia problemes de trànsit importants, vehicles que circulaven a alta velocitat, s’ha pacificat molt amb l’aplicació del carril bici. També és fonamental visitar les escoles i parlar amb la ciutadania perquè vegin la importància de no desplaçar-nos únicament amb vehicles motoritzats i apostar pel transport sostenible.


En quin moment es troba el projecte del porta a porta?


Ha sortit un petit problema que és que algunes empreses ens han evidenciat que hi ha punts en la licitació que no queden del tot aclarits i que podrien ser susceptibles a presentar al·legacions. Al ple d’aquest mes de setembre tornarem a formular les condicions de licitació, les farem més clares i per tant, es modificarà l’aturada al procés i es reprendrà després de l’aprovació plenària. Entenem que a principis de febrer s’iniciarà el porta a porta. I això suposarà també en un moment inicial conflictivitat, hi haurà gent que no hi estarà d’acord, però el món ens condueix cap aquí, nosaltres no podem anar contra corrent i mantenir un sistema que és caduc i que d’aquí a uns anys no podrà estar vigent.


A principis d’estiu, també va comentar de l’interès de la Fundació Antiga Caixa de Manlleu d’adquirir l’habitatge de l’antic centre cultural, on hi havia la Biblioteca Municipal anteriorment, i cedir-lo a l’Ajuntament, amb la intenció d’arribar a un acord amb la Universitat de Vic per a realitzar-hi estudis superiors.


Aquesta setmana hem tingut un patronat de l’Antiga Fundació Caixa Manlleu en el qual un punt de l’ordre del dia és l’aprovació d’aquest procés. De fet, el que està a punt de fer la Fundació és adquirir les dues plantes que teòricament són propietat del BBVA. Això pràcticament ja està tancat i només quedaria iniciar les obres d’adaptació dels espais per poder-hi fer les classes de graus superiors. Aquestes són les converses que hem de tenir en les pròximes setmanes. Estem accelerant per tenir cursos a Manlleu partir del setembre de l’any vinent.


Àlex Garrido no serà alcaldable per ERC l’any 2023. S’està treballant en el relleu?


Des del 2015 sempre he manifestat que la meva intenció era fer com màxim dos mandats. Per tant, d’aquí poc més d’un any, s’acabaran aquests vuit anys de mandat i em reafirmo en les meves paraules. Respecte del relleu, del lideratge aquí a Manlleu, hi estem treballant. Tenim alguns noms sobre la taula. No és i ni molt menys responsabilitat meva, només faltaria, sinó que és una qüestió que s’està treballant en l’àmbit del grup municipal. I, per tant, el que jo no puc avançar és absolutament res perquè de moment només s’han fet alguns contactes i confiem que es faci el relleu ben aviat i que es pugui donar a conèixer la ciutadania. En tot cas, la meva decisió es absolutament ferma, vull començar projectes personals, segurament desvinculats de la política. Tot s’acaba i jo vull que s’acabi el 2023.

Etiquetes:
Política Municipal