26 d'abril de 2024

L'any 2021 a Manlleu

Fem un repàs de les notícies més destacades dels últims dotze mesos a la ciutat: pandèmia i fites històriques

elter.net 31 de desembre de 2021 a les 19:36
Resum del 2021 | elter.net

El 2021 ha arrossegat l’any anterior. Tothom ha fet front a la crisi econòmica, social i sanitària derivada de la covid-19, mentre encara ens trobàvem immersos en un context de pandèmia. Malgrat aquesta situació complicada i confusa, enguany la ciutat manlleuenca ha aconseguit sobreposar-se, finalitzar grans projectes urbanístics i, fins i tot, assolir fites històriques. A continuació, farem un repàs a l’actualitat dels últims mesos.


Gener


Les festes nadalenques van acabar i van arribar les restriccions. La quotidianitat es va estroncar amb el confinament municipal i el tancament dels comerços els caps de setmana. Paral·lelament, va començar la primera vacunació contra la covid-19, limitada als usuaris i professionals de les residències i de les llars de malalts de salut mental. També durant el mes de gener, la Generalitat de Catalunya va tombar el macroprojecte que volia instal·lar 432 hectàrees de plaques solars a la zona del santuari de Puig-Agut. Manlleu, l’Esquirol i Torelló van unir esforços per evitar que es fes realitat. En aquelles setmanes, Irene Gutiérrez va ser nomenada presidenta del Teatre Centre i van començar les obres d’enderroc de l’últim bloc de pisos de Can Garcia.


Febrer


Lleu relaxament de les restriccions. El Procicat va aprovar el confinament comarcal, allargar la restauració una hora en els torns d’esmorzar i dinar i obrir els gimnasos al 30% d’aforament. La decisió es prenia per una tímida millora de la situació epidemiològica, l’avanç de la vacunació i per donar aire als sectors més castigats.


Després de 15 anys d’espera, el Teatre Municipal estava preparat per tornar a acollir esdeveniments culturals. L’últim pas per encetar la programació, era desencallar la gestió de l’espai, un tema que encara està pendent de resoldre. Durant el mes de febrer, l’Agrupament Escolta i Guia Arrels va celebrar el seu 25è aniversari, Núria Bonet va guanyar la Copa de la Reina de tir amb carabina i Can Xaran gairebé ho tenia tot a punt per obrir les seves portes, reconvertit en un equipament municipal al servei de persones amb risc d’exclusió social. També durant aquells dies, es va fer la presentació del llibre “Manlleuencs a Mauthausen: Un deute pendent amb la memòria”.


Març


Finalment, el Procicat va aixecar el confinament comarcal i el comerç no essencial va poder obrir els caps de setmana. En el mes de març, l’Ajuntament de Manlleu va aprovar un augment significatiu del pressupost per a beques escolars, de 19.000 a 70.000 euros; els números de la revista El Ter es van digitalitzar i publicar al portal “Trencadís” i l’ens local i el Ministeri d’Interior van acostar postures per partir-se la finca de l’antiga caserna.


Abril


Una mica de dolç per començar l’abril. La Xurreria Menxu va complir 30 anys al carrer García Estrada. Enmig de la festivitat de la “Primavera Encantada”, el Casal Boira Baixa va anunciar la voluntat de comprar un edifici del carrer Enric Delaris per fer-hi un espai polivalent i es tornava a implementar el confinament comarcal a causa d’un nou creixement de casos.


Maig


Per tercer cop en la seva història, el CP Manlleu tornaria a ser equip d’OK Lliga. El conjunt entrenat per Arnau Casanovas va posar la cirereta a una temporada excel·lent amb la victòria contra el Capellades.


Alts i baixos en el context de pandèmia. El nombre de vacunats pujava i els casos baixaven, per aquesta raó el Procicat va anunciar que s’acabava el toc de queda, lliure mobilitat i que la restauració podia obrir fins les 23h. El 5 de maig es va inaugurar l’espai memorial als manlleuencs deportats al camp de concentració nazi de Mauthausen situat als Jardins de Can Puget.


Juny


Campiones de la Copa de la Reina d’hoquei. Les manlleuenques van alçar el trofeu per segon cop, després de vèncer amb contundència al Palau. En l’àmbit cultural, Marta Rollan es va convertir en la guanyadora de la XVII edició del Premi de Narrativa Ciutat de Manlleu i la revista El Ter va rebre un reconeixement de l’Associació Catalana de la Premsa Local pels seus 25 anys d’història.


Juliol


Desapareix l’skyline de Manlleu. L’enderrocament dels pisos de Can Garcia va arribar a la seva fi. El projecte va començar el 2006 amb el projecte de remodelació de barris, però no va ser fins al 2015 que es va tirar a terra el primer bloc. 6 anys després, s’han finalitzat les obres.


Un altre fet destacable d’aquest mes i de tot l’any, és la compra d’Electro-Jet de l’antiga General Cable a Manlleu. L’empresa osonenca utilitzarà l’equipament per fabricar helicòpters. Durant aquestes setmanes, la programació del “Viu Manlleu!” omple d’actes i activitats culturals els carrers de la ciutat i el col·lectiu La Xinxa Feminista, després de set anys de lluita, va decidir dissoldre’s.


Agost


La festa s’apodera de Manlleu durant el mes d’agost. La Festa Major de Manlleu, amb el periodista Emili Jané com a pregoner i l’orquestra Selvatana com a concert principal de la celebració, recupera el format tradicional. Fes-te Jove reivindica les festes majors populars i presenta un programa d’actes adaptat al context de pandèmia anomenat “Xarrups de Fes-te Jove”. Per altra banda, la Festa del Serpent i la Fura dels Baus aposten per una funció que combina la tradició i l’espectacularitat. Els tres pilars de la festa més important de la ciutat, es reinventen i s’adapten.    


Setembre


L’emergència climàtica és l’eix temàtic del “Mes de l’Economia Social i Solidària d’Osona”. La iniciativa va organitzar una vintena d’actes que es van repartir per tota la comarca. En l’àmbit gastronòmic, la Fira del Porc i la Cervesa es va tornar a celebrar en forma de tastets i la centenària pastisseria Gaja va tancar. Segimon Gaja i Dolors Buxasa van abaixar la persiana de la botiga per últim cop el 30 de setembre.


Aquest any, també ha canviat la forma de circular per la ciutat. El carril bici, un projecte impulsat per l’alumnat de l’INS Antoni Pous, ha canviat la manera de moure’s per l’Avinguda de Roma, l’Avinguda Puigmal i a la plaça Sanglas Alsina. Finalment, en aquest mes de setembre, Àlex Garrido va anunciar que no serà alcaldable d’ERC el 2023.


Octubre


S’inaugura la plaça U d’Octubre, ubicada a l’antiga plaça del mercat del dilluns, i Anna Casarramona es converteix en la campiona d’Europa d’hoquei patins per sisena vegada. La manlleuenca va aixecar un nou títol amb Espanya al costat de les seves companyes d’equip, Ona Castellví i Anna Ferrer.


El 9 d’octubre va morir el cèlebre sindicalista Lluís Donoso a 82 anys. La seva llarga trajectòria solidària i la defensa i reivindicació dels drets dels treballadors de col·lectius immigrants i de persones amb risc de marginació el va fer guanyar el premi Enric González el 2009.


Novembre


A causa de l’onada de delinqüència que viu la ciutat, La «Plataforma per la seguretat i civisme de Manlleu» es reuneix amb l'Ajuntament. Dies després, centenars de persones reclamen més seguretat en una concentració a la plaça Fra Bernadí. «Manlleu diu prou» lliura més de 6.000 firmes al consistori per exigir més seguretat i accions urgents. Per altra banda, la Peña Flamenca de Manlleu celebra els 35 anys d’història amb la gran bailaora, Susana Luipáñez.


El 7 de novembre va morir un bon amic de la casa i fotògraf, Constanci Navarro a l’edat de 77 anys. Durant molt de temps, va col·laborar de forma desinteressada en els mitjans locals manlleuencs i la majoria de galeries d’elter.net són obra d’ell.


Desembre


La revista El Ter rep un altre reconeixement a la seva trajectòria. Aquest cop, la publicació manlleuenca va ser guardonada en el marc de la 21a Nit de Revistes i Premsa de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català. En aquest últim mes s’han aprovat els pressupostos de l’Ajuntament de Manlleu per al 2022, la Biblioteca Municipal de Manlleu ha publicat més de 700 fotografies històriques de la ciutat, els Pastorets de Manlleu han tornat al carrer del Pont després de 15 anys, Sònia Colomo ha guanyat la prova d’ultra ciclisme “Across Andes” i s’han finalitzat les obres de millora del polígon la Coromina, el Verdaguer i la Font de Tarrés de Manlleu.


 


La pandèmia encara segueix present. La variant òmicron ha disparat el nombre de casos i les hospitalitzacions també van en augment. Malgrat tot, i com ha demostrat aquest 2021, amb cap, prudència i decisió, es pot fer i aconseguir el que sigui. 

Etiquetes:
Societat